Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 368]

Udka w cytrynowo - miodowej marynacie

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Udka z kurczaka pieczone z ziemniaczkami i nie tylko, smakują wybornie i inaczej.

Udka w cytrynowo - miodowej  marynacie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Udka w cytrynowo - miodowej marynacie

 

 

Sposób przygotowania:

Udka w cytrynowo - miodowej marynacie
► Połowę cytryny pokroić w plastry z drugiej połowy wycisnąć sok, wlać do garnuszka, dodać masło, miód, czosnek w proszku, podgrzać, dokładnie wymieszać i odstawić. ► Udka kurczaka ( bez skóry ) podzielić na dwie części: podudzia ( tzw. pałeczki ) i pozostała część, następnie przyprawić solą, pieprzem, papryką, podsmażyć na oleju i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. ► Ziemniaki obrać, umyć, przepołowić i na tłuszczu ( około 2 minuty ) ze wszystkich stron obsmażyć, przyprawić, dodać do kurczaka, obłożyć plasterkami cytryny i polać mieszanką cytrynowo - miodową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 - 50 minut w 200C / Termoobieg /. ► Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie 8 - 10 minut, odsączyć i 5 minut przed końcem pieczenia dodać do kurczaka, gotowe danie przyprawić pieprzem.
Udka w cytrynowo - miodowej  marynacie
Udka przyprawić - podsmażyć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym - ziemniaki przepołowić i ze wszystkich stron obsmażyć - dodać do kurczaka i obłożyć plasterkami cytryny.
Udka w cytrynowo - miodowej  marynacie
Główne składniki: z udek kurczaka usunąć skórkę - ziemniaki przepołowić - fasolkę ugotować.