Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Książka Kucharska: Dania wigilijne

Uszka ze śledziem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kto raz spróbuje tych uszek chce jeszcze. Super smakują z czerwonym barszczykiem lub nawet bez zupki, tylko z przysmażoną cebulką.

Uszka ze śledziem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Uszka ze śledziem

 

 

Sposób przygotowania:

Uszka ze śledziem
Matiasy (jeśli są bardzo słone) moczymy w wodzie ok 1 godzinki. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oliwie. Wymoczone śledzie kładziemy na sito, żeby dobrze obciekły, po czym kroimy w kostkę i przesmażamy z cebulą. Doprawiając sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.



Kiedy całość soku z matiasów odparuje i całość fajnie się przysmaży dodajemy bułkę tartą i jeszcze chwilkę smażymy. Kiedy przestygnie siekamy wszystko blenderem, na gładką masę.Wyrabiamy ciasto jak na pierogi, kiedy odpocznie wałkujemy cienko i wykrawamy kwadraty. Na każdy kładziemy porcję farszu i zlepiamy brzegi, po czym wywijamy w uszka. Super smakują z czerwonym barszczykiem, lub bez zupki z przysmażoną cebulką. 
Uszka ze śledziem
Cebulę drobniutko kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie
Uszka ze śledziem
Do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojone w kostkę matiasy i całość przezmażamy
Uszka ze śledziem
Siekamy w blenderze na jednolitą masę, którą nadziejemy uszka
Uszka ze śledziem
wyrabiamy ciasto, wykrawamy kwadraty i nadziewamy, tworząc "uszka"