KotkaMisia

KotkaMisia

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Walentynkowy sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Sernik na zimno. Przygotowany z mleka, serków homogenizowanych i jajek. Spód z herbatników. Dekorowany serduszkami i posypką kolorową. Fajna niespodzianka na walentynki.

Walentynkowy sernik na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Walentynkowy sernik na zimno

 

  • 3 żółtka
  • 1/2 paczki margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki żelatyny
  • 2 serki homogenizowane 500 g
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 galaretki wiśniowe (lub 1, jak kto woli)
  • 1 opakowanie serduszek do dekoracji (ja użyłam żelek w kształcie serc) i posypka kolorowa
  • opakowanie herbatników lub biszkoptów na spód

Sposób przygotowania:

Walentynkowy sernik na zimno
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy rozpuszczoną margarynę i dalej ucieramy. W ciepłym mleku rozpuszczamy żelatynę. Do masy z jajkami dodajemy serki i żelatynę, mieszamy. W formie układamy herbatniki/biszkopty, na które wlewamy przygotowaną masę. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy galaretkę. Gdy zacznie tężeć zalewamy nią sernik. Przed podaniem sernik dekorujemy posypką i serduszkami.
Walentynkowy sernik na zimno
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy rozpuszczoną margarynę i dalej ucieramy. W ciepłym mleku rozpuszczamy żelatynę. Do masy z jajkami dodajemy serki i żelatynę, mieszamy.
Walentynkowy sernik na zimno
W formie układamy herbatniki lub biszkopty.
Walentynkowy sernik na zimno
Na herbatniki wlewamy przygotowaną masę, wygładzamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Walentynkowy sernik na zimno
Przygotowujemy galaretkę. Gdy zacznie tężeć zalewamy nią sernik.