dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Wiejska pizza.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kiełbasę można zastąpić boczkiem.

Wiejska pizza.

Składniki:

Wiejska pizza.

 

  • Ciasto:
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 20 dag drożdży
  • 2 łyż oleju
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3 szkl mleka
  • Sos:
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyż oleju
  • Farsz:
  • 2 jajka na twardo
  • 200 g kiełbasy
  • 1 cebula
  • przyprawa do pizzy
  • oregano
  • 15 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

Wiejska pizza.
Niewielką ilość mleka podgrzewamy (nie gotujemy) i wkruszamy do niego drożdże. Nastpnie dodajemy 1 łyż cukru i 1 łyż mąki. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrósł. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki ciasta. Wszystko dokładanie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 min aż ciasto wyrośnie. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cianki placek. Wierch ciasta smarujemy koncentratem wymieszanym z olejem. Na tą układamy pokrojonę w kostkę jajka na twardo, kiełbasę i cebulę. Całość posypujemy obficie przyprawą do pizzy. Następnie ścieramy na tarce ser żółty i na koniec lekko posypujemy oregano. Pizze pieczemy ok 25 min w 180 stopniach. Smacznego.