iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Wiosenna zupa z rzodkiewką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Na działce mam już swoją rzodkiewkę i to w sporych ilościach taką zupkę bardzo lubię choć najlepiej smakuje kiedy wszystkie warzywa są młode nie tylko rzodkiewka i lubczyk.

Wiosenna zupa z rzodkiewką

Składniki:

Wiosenna zupa z rzodkiewką

 

dodatkowo:

  • koperek

Sposób przygotowania:

Wiosenna zupa z rzodkiewką
Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę na patelni stopić masło i podsmażyć na nim marchew z pietruszką w trakcie smażenia dodać por pokrojony w paseczki i suszone pomidory, całość tylko lekko podsmażyć.

Warzywa przełożyć do garnka zalać 1,5 litra wody, dodać ziemniaki pokrojone w większą kostkę, lubczyk i przyprawę, zagotować. Kiedy zupa się zagotuje, dodać rozdrobniony na różyczki kalafior i 1 pęczek rzodkiewki pokrojony w cienkie plasterki teraz całość gotować do miękkości na koniec dodać śmietanę i pieprz, można tez ewentualnie doprawić jeszcze solą.

Przed podaniem do zupy dodać posiekany koper i pozostałą rzodkiewkę pokrojoną w plasterki ( ta rzodkiewka ma stanowić chrupiący element w zupie).