iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Włoska kapustka ala bigosik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Włoska kapustka ala bigosik

Włoska kapustka ala bigosik

Składniki:

Włoska kapustka ala bigosik

 

  • 1 szt kapusta włoska,
  • 2 szt liść laurowy,
  • 3 kulki ziele angielskie,
  • 4 szt pieprz kulki,
  • 2 szt papryka czerwona,
  • 2 szt cebula,
  • 1 łyżka papryka słodka,
  • 1 łyżka przyprawa w płynie,
  • 1 łyżka olej kujawski,
  • pieprz,
  • 1/2 kg kiełbasa,
  • 2 szt marchewka,
  • 1 szt kostka warzywna

 

Sposób przygotowania:

Włoska kapustka ala bigosik
Kapustę włoską myjemy i kroimy jak na bigos .Mają być długie cienkie tasiemki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce małe oczka . Do dużego garnka wkładamy pokrojona kapustę ,marchewkę starta liść laurowy kulki ziela i pieprzu. Dodajemy 1 szt kostki warzywnej lub rosołowej i zalewamy wodą . Gotujemy do miękkości . Cebulę obieramy z łupiny i siekamy ,kiełbasę kroimy w kosteczkę .Kiełbasę z cebula podsmażamy na oleju na złoto. Pod koniec dodajemy łyżkę papryki słodkiej -mieszamy i dodajemy pokrojoną czerwona paprykę .Mieszamy . Ugotowaną kapustę lekko odsączamy jak jest za dużo wody . Kapustę przekładamy na patelnie z smażoną kiełbaską ,cebula i papryką .Mieszamy i chwilę smażymy . Doprawiamy przyprawą w płynie ,solą i pieprzem świeżo mielonym .