Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Włoska sarnina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dzięki kapuście i marchewce nie jest konieczne przygotowywanie surówki...

Włoska sarnina

Składniki:

Włoska sarnina

 

  • 30-35 dag polędwicy z sarny,
  • 1 duża marchew,
  • 1 szklanka poszatkowanej kapusty włoskiej,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • olej do smażenia,
  • 5 ziaren jałowca,
  • 1 duży liść laurowy,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 6 łyżek oleju,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 płaska łyżeczka chili,
  • 5-10 ziaren pieprzu czarnego,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • ostra przyprawa typu "jarzynka"

Sposób przygotowania:

Włoska sarnina
Z rozgniecionych w moździerzu kolendry, pieprzu i jałowca, 6 łyżek oleju, musztardy, miodu i pozostałych przypraw (z wyjątkiem jarzynki) przygotowujemy marynatę, w której trzymamy mięso co najmniej 24 godziny, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dusimy pod przykryciem, aż zmięknie (w razie potrzeby podlewamy wodą). Dodajemy kapustę, startą na grubych oczkach marchewkę i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku ostrą jarzynką (ja użyłam ku..a meksykańskiego).