Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Włoskie Calzone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Przepyszna pizza z cienkim ciastem, nafaszerowana pieczarkami i serem, zawinięta jak pieróg czyli wreszcie zrobiłam calzone ;)

Włoskie Calzone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Włoskie Calzone

 

  • Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • Duża szczypta soli
  • 15 g drożdży
  • Szczypta cukru
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • Farsz:
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oraz:
  • 3 czubate łyżki sosu pomidorowego
  • 150 g goudy
  • 50 g sera długo dojrzewającego

 

Sposób przygotowania:

Włoskie Calzone
Do misy robota wsypać mąkę i sól. Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłym mleku. Wymieszać, dodać do misy, wlać oliwę. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować farsz. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w kawałki, wrzucić do cebuli. Smażyć, aż odparują i się zrumienią. Na koniec dodać pokrojone oliwki, oregano, doprawić solą i pieprzem. Ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na 3 kawałki. Rozwałkować cienko. Przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować sosem, ułożyć farsz pieczarkowy. Posypać tartym serem (długo dojrzewający pokroiłam w cienkie plasterki za pomocą obieraczki do jarzyn). Ciasto zlepić w kształt pieroga. Brzegi dobrze docisnąć aby się nie rozkleiły. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut.
Włoskie Calzone
Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w kawałki, wrzucić do cebuli. Smażyć, aż odparują i się zrumienią. Na koniec dodać pokrojone oliwki, oregano, doprawić solą i pieprzem.
Włoskie Calzone
Ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na 3 kawałki. Rozwałkować cienko. Przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
Włoskie Calzone
Ciasto posmarować sosem, ułożyć farsz pieczarkowy. Posypać tartym serem (długo dojrzewający pokroiłam w cienkie plasterki za pomocą obieraczki do jarzyn).
Włoskie Calzone
Ciasto zlepić w kształt pieroga. Brzegi dobrze docisnąć aby się nie rozkleiły. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut.