anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Wuzetka mojej babuni

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Łatwa i pyszna Wuzetka mojej babuni:)

Wuzetka mojej babuni

Składniki:

Wuzetka mojej babuni

 

  • ciasto
  • mąka 12 łyżek
  • cukier 12 łyżek
  • śmietana gęsta kwaśna 12 lub18% 12 łyżek
  • kakao 2 łyżki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • cynamon 1 łyżka
  • jajka 2 szt
  • krem
  • śmietana kremówka 30% lub 36% 1 litr
  • cukier puder 4 łyżki
  • sok z 1/2 cytryny
  • Dodatkowo
  • dżem z czarnej porzeczki lub wg uznania.
  • polewa czekoladowa
  • owoc kiwi do przybrania.

 

Sposób przygotowania:

Wuzetka mojej babuni
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do garnka i ubijamy mikserem - widełkami do piany. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką, wlewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach około 50 min (sprawdzamy patyczkiem jak suchy ciasto upieczone) ciasto pięknie wyrasta. Upieczone ciasto kroimy na 3 części, jeden płat ciasta smarujemy dżemem z czarnej porzeczki nisko słodzonym lub wg uznania. Ubijamy 1 litr śmietany 36% w kartonikach, pod koniec ubijania dodajemy cukier i sok z cytryny i jeszcze ubijamy, aż będzie bardzo gęsta. Część ubitej śmietany wykładamy na dżem, przykrywamy 2 płatem ciasta, na który znowu wykładamy śmietanę. Całość przykryć ostatnim płatem ciasta. Wierzch polewamy polewą, dekorujemy kiwi i śmietanką lub wg uznania. Smacznego