monia2005

monia2005

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 328]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Zajączki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszniutka i fajnie wyglądająca babka

Zajączki

Składniki:

Zajączki

 

  • 2 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szkl oleju
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jaj
  • Masa;
  • budyń waniliowy
  • 1 szkl mleka
  • 3 łyżki cukru
  • ćwierć kostki masła
  • Polewa
  • czekolada
  • kolorowa posypka
  • dzem malinowy

Sposób przygotowania:

Zajączki
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym,dodajemy pozostałe składniki ; mąkę,proszek,olej,kakao.Ucieramy na jednolitą masę.Wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.Wstawiamy do piekarnika na ok 40 min 180"C.w W między czasie robimy budyń w 1 szkl mleka,studzimy.Jak będzie już całkiem zimny łączymy z masłem.Wystudzone ciasto przecinamy na dwie warstwy ;dolną smarujemy dzemem,a w górnej małą foremką zajączkem wycinamy kilka otworków.Nakładamy ją na dolną warstwe dociskamy w mniejsce wyciętych zajączków nakładamy mase budyniową.Po czym nakładamy wycięte zajączki.Polewamy stopioną czekoladą i posypujemy kolorową posypką

Tagi:

czekolada