Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Zapiekane łazanki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosty sposób na zdrowy i krzepiący posiłek.

Zapiekane łazanki. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekane łazanki.

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane łazanki.
Kapustę należy obgotować i przesmażyć razem z cebulą oraz przyprawami. Łazanki gotujemy al denta. Wędlinę kroimy w ukośne plasterki. Formę wykładamy folią do pieczenia i bierzemy się za układanie składników. Na spód dajemy łazanki i zalewamy je masą z jajek, żółtego sera soli pieprzu i rozgniecionego czosnku. Czosnku nie ma co się obawiać...można dać więcej, jest mało wyczuwalny. Na warstwę łazankami na przemian układamy kapustę i wędlinę. Zaczynamy od kapusty, wędlinę układamy tak...aby zachodziła na kapustę i ją w 1/2 zakrywała. To samo z kapustą...aby przykrywała wędlinę i tak do końca. Zapiekamy 25- 30 min w 200 stopniach. Na koniec można udekorować paskami z żółtego sera.
Zapiekane łazanki.
Wędliny nie kroimy za cienko aby nam się za bardzo nie zeschła.