bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Zapiekanka mięsno-kapuściana w cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

jest bardzo smaczna i syta, robiłam ją już w kilku kombinacjach zmieniając smak sosu czy dodatki.

Zapiekanka mięsno-kapuściana w cieście Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekanka mięsno-kapuściana w cieście

 

  • ciasto francuskie
  • 500g mielonego mięsa wp-woł
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g kapusty kiszonej
  • 100g pieczarek
  • 50g oliwek zielonych nadziewanych papryką
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki świeża
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 jajka
  • łyżka musztardy francuskiej
  • szklanka śmietany18%
  • 1,5 szklanki sera startego gouda
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Zapiekanka mięsno-kapuściana w cieście
Kapustę mocno kwaśną przelać wodą i odcedzić. Pieczarki, cebule i czosnek kroimy w kostkę a oliwki w plasterki. Na patelni należy rozgrzać łyżkę oleju dodać cebule, zeszklić ją, dodać pieczarki, przesmażyć to wszystko razem. Następnie dodać kapustę, doprawić solą, pieprzem, dusić ok 10 minut. Na drugiej patelni w tym samym czasie rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cebule, zeszklić, dodać mięso mielone, czosnek, doprawić solą, pieprzem i przesmażyć razem. Gdy kapusta zmięknie dodajemy ją na patelnię do mięsa, mieszamy razem, dodajemy oliwki, tymianek, posiekaną natkę, doprawiamy i smażymy razem ok 5 minut. Osobno łączymy dokładnie śmietanę, jajka, musztardę i połowę sera. Tortownice (23cm) należy zwilżyć zimną wodą i wyłożyć ciastem francuskim tak by brzeg był troszkę wyższy niż przewidziane nadzienie. Do środka wkładamy farsz zalewamy całość sosem śmietanowym, a brzegi ciasta zaginamy do środka na farsz. Na wierzch kładziemy kilka oliwek i posypujemy resztą sera i natki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na ok 45 minut.
Zapiekanka mięsno-kapuściana w cieście
Zapiekanka z mięsem kapusta i oliwkami w cieście francuskim