Strona główna Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego

Zapiekanki « poprzedni | następny »
przejs offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 345
zdjęcia: 1 z 5
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Na koniec sezonu cukiniowego polecam zrobić tę pyszną zapiekankę


trudność: średne
czas:

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego - SKŁADNIKI:

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego - PRZYGOTOWANIE:

Do wykonania tej potrawy zainspirował mnie przepis z bloga Oli Cruz- 2 smaki. Wam również serdecznie go polecam. Na patelni podsmażamy mięso mielone.Solimy lekko. dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.Po chwili dodajemy pokrojone:cebulę i pomidory. Możemy lekko podlać wodą i dusimy 15-20 minut. Pod koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy beszamel. Masło z mąką smażymy na jasnozłoty kolor. Dodajemy mleko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, najlepiej świeżo startą. Gotujemy na małym ogniu, mieszając trzepaczką do ubijania piany, aż zgęstnieje nieco. Cukinie (takie średniej wielkości) myjemy i kroimy nieobrane na plastry.Plasterki powinny mieć około 2 centymetrów grubości. Układamy plastry w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Na tak ułożoną cukinię układamy sos pomidorowy, możemy posypać świeżą bazylią. Następnie układamy pokrojoną na plastry mozarellę, polewamy wszystko beszamelem.Pieczemy naszą zapiekankę około 40 minut w temperaturze180 stopni.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Zapiekanki
Zapiekanka z kurczakiem, brokułem i dynią Deserowa pizza Eli Grzybiarz drożdżowy
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami pod beszamelem Zapiekanka makaronowo-kapuściana Zapiekanka z mięsem
Jesienna zapiekanka ziemniaczano-grzybowa Zapiekanka ziemniaczana Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem
Pieczeń w chlebie schowana Wiejska zapiekanka Zapiekana ryba pod warzywami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane