Strona główna Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego

Zapiekanki « poprzedni | następny »
przejs - Przepis na: Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 345
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Na koniec sezonu cukiniowego polecam zrobić tę pyszną zapiekankę


trudność: średne
czas:

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego - SKŁADNIKI:

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego - PRZYGOTOWANIE:

Do wykonania tej potrawy zainspirował mnie przepis z bloga Oli Cruz- 2 smaki. Wam również serdecznie go polecam. Na patelni podsmażamy mięso mielone.Solimy lekko. dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.Po chwili dodajemy pokrojone:cebulę i pomidory. Możemy lekko podlać wodą i dusimy 15-20 minut. Pod koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy beszamel. Masło z mąką smażymy na jasnozłoty kolor. Dodajemy mleko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, najlepiej świeżo startą. Gotujemy na małym ogniu, mieszając trzepaczką do ubijania piany, aż zgęstnieje nieco. Cukinie (takie średniej wielkości) myjemy i kroimy nieobrane na plastry.Plasterki powinny mieć około 2 centymetrów grubości. Układamy plastry w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Na tak ułożoną cukinię układamy sos pomidorowy, możemy posypać świeżą bazylią. Następnie układamy pokrojoną na plastry mozarellę, polewamy wszystko beszamelem.Pieczemy naszą zapiekankę około 40 minut w temperaturze180 stopni.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Zapiekanki
Babka ryżowo-jabłkowa Eli z sosem jeżynowym Jesienna zapiekanka makaronowa Lasagne z mięsem mielonym
Tarta z kurczakiem i pieczarkami Dynia zapiekana z grzybami Zapiekanka z dorszem i cukinią
Prosta zapiekanka z pomidorów i bakłażana Ryżowy przekładaniec Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków
Ryżowa przekąska na ciepło Makaron pod beszamelem Zapiekanka z ziemniaków

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane