Strona główna Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego

Zapiekanki « poprzedni | następny »
przejs - Przepis na: Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 345
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Na koniec sezonu cukiniowego polecam zrobić tę pyszną zapiekankę


trudność: średne
czas:

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego - SKŁADNIKI:

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego - PRZYGOTOWANIE:

Do wykonania tej potrawy zainspirował mnie przepis z bloga Oli Cruz- 2 smaki. Wam również serdecznie go polecam. Na patelni podsmażamy mięso mielone.Solimy lekko. dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.Po chwili dodajemy pokrojone:cebulę i pomidory. Możemy lekko podlać wodą i dusimy 15-20 minut. Pod koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy beszamel. Masło z mąką smażymy na jasnozłoty kolor. Dodajemy mleko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, najlepiej świeżo startą. Gotujemy na małym ogniu, mieszając trzepaczką do ubijania piany, aż zgęstnieje nieco. Cukinie (takie średniej wielkości) myjemy i kroimy nieobrane na plastry.Plasterki powinny mieć około 2 centymetrów grubości. Układamy plastry w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Na tak ułożoną cukinię układamy sos pomidorowy, możemy posypać świeżą bazylią. Następnie układamy pokrojoną na plastry mozarellę, polewamy wszystko beszamelem.Pieczemy naszą zapiekankę około 40 minut w temperaturze180 stopni.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Zapiekanki
Zapiekanka ziemniaczana Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem Pieczeń w chlebie schowana
Wiejska zapiekanka Zapiekana ryba pod warzywami Zapiekanka z mięsem pod śmietanowo-serową kołderką
Ziemniaki zapiekane z boczniakami Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i szpinakiem
Kalafior zapiekany pod sosem serowym Ziemniaki podsmażane z dynią i boczniakami Zapiekanka ziemniaczana z leśnymi grzybami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane