bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Tanie dania w sezonie letnim

Zapomniana śląska kuchnia - kołoczki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

postanowiłam wprowadzic na naszego menu dania kuchni śląskiej. Na pierwszy rzut poszły śląskie kołoczki, czyli drożdżówki.

Zapomniana śląska kuchnia - kołoczki  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapomniana śląska kuchnia - kołoczki

 

  • :

 

 

  • 500gr mąki pszennej (brzeska typ 550) + 50 gr do podsypania przy wałkowaniu kołoczków
  • 50gr drożdży świeżych
  • szklanka ciepłego mleka
  • 2 czubate łyżki miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyzki cukru pudru
  • 1 rozmącone jajo do smarowania
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub kilka kropel olejku waniliowego
  • 14 gr cukru waniliowego

 

  • Nadzienie serowe:

 

  • 500gr twarogu zmielić lub bardzo drobno rozgnieść
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 gr cukru pudru
  • opcjonanie skórka pomaranczowa do smaku lub rodzynki
  • 2 łyżki budyniu w proszku lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kaszki manny
  • 14 gr cukru waniliowego
  • opcjonalnie kilka truskawek

 

  • dodatkowo gruby cukier do posypania

 

Sposób przygotowania:

Zapomniana śląska kuchnia - kołoczki
Mąkę przesiac do miski, zrobić dołek wkruszyć drożdże, dodać cukier puder, dolać troche ciepłego mleka wymieszac, dodac resztę cukru, żółtka kilka, ekstrakt, wlać resztę mleka, zarobic ciasto, dodać miękkie masło, dokładnie wyrobić. Ciasto ma mieć konsystencję miekkiej plasteliny daje sie łatwo wyrabiać. Można je kształtować na dwa sposoby -brac reką po kawałku rozpłaszczać na dłoni w placek posmarowac rozmąconym jajkiem, zlepiac do środka rogi w kopertę lub -posypac mąką stół, rozwałkować ciasto w kwadraty, smarować jajkiem na to nadzienie i założyć rogi do srodka, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem; Wałkujemy na grubośc ok 5mm, te wałkowane pieczemy 15 min te grubsze robione w ręku ok 20 min do zrumienienia. Kołoczki smarujemy jakiem roztrzepanym, na to nadzienie serowe lub inne zwijamy, kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, niech rosna ok 10 min i następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy grubym cukrem i do pieca. Pieczemy ok 15 min w piekarniku gazowym temp 200-220st.Nadzienie: wszystkie składniki wrzucamy do malaksera lub ręcznie w misce mieszamy. Ja odjełam część nadzienia serowego i połączyłam z rozgniecionymi truskawkami. Część kołoczków zrobiłam z serem białym a część z truskawkowym.
Zapomniana śląska kuchnia - kołoczki
Etap 1
Zapomniana śląska kuchnia - kołoczki
Etap 2

Tagi:

jajko jajka