Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Żeberka w coli upieczone z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Soczyste żeberka z delikatnym słodkawym posmakiem

Żeberka w coli upieczone z warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żeberka w coli upieczone z warzywami

 

  • 1kg żeberek
  • 2 łyżki przyprawy do żeberek z miodem
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • spora szczypta chili w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka musztardy sarepskiej
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1/2kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • sól ziołowa
  • olej
  • 300ml coli

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w coli upieczone z warzywami
Żeberka kroimy na kawałki i wkładamy do rękawa do pieczenie zawiązanego z jednej strony. Dodajemy przyprawę do żeberek, pieprz, chili, obie musztardy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Żeberka bardzo dokładnie nacieramy przyprawami i odstawiamy na 2 godziny. Warzywa obieramy, ziemniaki przekrajamy na pół, marchewkę kroimy na kawałki, a cebulę- w pióra. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i nacieramy odrobiną oliwy i posypujemy solą ziołową. Obok warzyw kładziemy rękaw z żeberkami, wlewamy do rękawa colę, zawiązujemy z drugiej strony. Przykrywamy naczynie żaroodporne i całość pieczemy w 180 stopniach przez 1,5 godziny.
Żeberka w coli upieczone z warzywami
Żeberka z przyprawami odstawiamy na 2 godziny, żeby się zamarynowały
Żeberka w coli upieczone z warzywami
W naczyniu żaroodpornym kładziemy warzywa, a obok rękaw z żeberkami