Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

,,Żeberkowy ,, schab :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Narobiłam sobie smaku na żeberka z piekarnika .Tyle że w sklepie akurat żeberek nie było- był schab .

,,Żeberkowy ,, schab :

Składniki:

,,Żeberkowy ,, schab :

 

  • 40 dag schabu ( użyłam bez kości ale lepszy by był z kostką )
  • 2 cebule
  • 4 ziemniaki ( średnie)
  • kilkanaście marchewek mini ( lub odpowiednio pokrojona na kawałki większa marchewka )
  • 6 ząbków czosnku
  • ziele angielskie, kminek- zmielone i zmieszane wg smaku + maggi w płynie lub sos sojowy
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

,,Żeberkowy ,, schab :
Obrać , umyć i pokroić na cząstki ziemniaki, marchew i cebulę . Natrzeć mięso przyprawą i zostawić na minimum 30 minut. Warzywa posypać resztą przyprawy i skropić olejem. Ułożyć wszystko ( ziemniaki, marchew, cebulę i mięso ) w rękawie do pieczenia .Posypać pokrojonym w płatki czosnkiem , położyć na wierzch masło. Zamknąć szczelnie rękaw .
Ułożyć w piekarniku - nastawić na 250 * C i piec przez 1 godzinę 15 minut.
Tak samo można piec w szkle żaroodpornym - choć w rękawie wygodniej .