agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z makaronem

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Składniki:

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

 

  • makaron kolanka 1 opak
  • porcja rosołowa ze skrzydełkami 1 szt
  • marchewka 1 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler 1/4 szt
  • pomidory 15 szt
  • liść laurowy 1 szt
  • masło 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczki
  • śmietana 1/4 opak
  • cukier 1 łyżeczka
  • woda 3 litry
  • vegeta 1 łyżka
  • pieprz 0,5 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Przygotować niezbędne składniki na zupę pomidorową. Makaron- kolanka ugotować al dente w osolonej wodzie. Następnie należy umyć dokładnie porcję rosołową z kurczaka pod bieżącą wodą i ją osuszyć. Mięso włożyć do garnka do wrzącej, dodać listek laurowy. Warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler umyć dokładnie, oczyścić i pokroić w słupki, dodać do mięsa. Następnie dodać vegetę oraz pieprz. Ugotować wywar. W dalszej kolejności należy umyć pomidory dokładnie, sparzyć skórkę i zdjąć ją, a następnie pokroić je w cząstki, dodać do nich łyżkę masła,łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru i dusić w rondelku przez około pół godziny. Następnie rozgotowane pomidory, przetrzeć przez sitko w celu pozbycia się nasion, uzyskany przecier dodać do wywaru powstałego z warzyw i mięsa, zagotować wszystko razem, kilkanaście minut. Następnie śmietanę przelać do kubeczka, zahartować gorącą zupą, dokładnie rozprowadzić i dodać do garnka. Porcjować z makaronem kolankami w razie konieczności należy podprawić zupę.