Strona główna Zupa z białej kapusty

Zupa z białej kapusty

Kapuściane « poprzedni | następny »
Justyna Vicky S. - autor przepisu Zupa z białej kapusty offline

Kucharz
Przepisy: 14
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Zupa z białej kapusty
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 5

Kapuśniaczek z białej kapusty


trudność: łatwe
czas:

Zupa z białej kapusty - SKŁADNIKI:

  • ćwiartka białej kapusty
  • 2 skrzydełka kurczaka, kawałek wołowiny (10 dkg)
  • 5-6 ziemniaków
  • Marchew
  • Seler
  • Pietruszka
  • Ząbek czosnku
  • listek laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • Sól, wegeta
  • 1 łyżeczka mielonego kminku

Zupa z białej kapusty - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę umyć i drobno poszatkować. Do garnka wrzucić poszatkowaną kapustę, drobno startą marchewkę, pietruszkę, seler. Dodać ziele angielskie, pieprz, kminek mielony, liść laurowy i ząbek czosnku. Dodać umyte skrzydełka i wołowinę. Dodać nieco soli, wegety lub innych pr zypraw. Gotować do momentu, aż kapusta będzie miękka. Wyjąć mięso. Dodać pokrojone ziemniaki i dalej gotować do miękkości. W między czasie obrać skrzydełka z mięsa, pokroić wołowinę i dodać ponownie do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie zrobić zasmażkę z łyżki masła i łyżki mąki. Uwagi: 1. Kminek mielony dodawałam w nieco mniejszej ilości, ponieważ nie przepadam za intensywnym zapachem. Można dodać wg uznania. Pod koniec gotowania można dodać tylko tropchę - aromat kminku jest wówczas bardzo intensywny. 2. Pod koniec gotowania można dodać 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego i zabielić śmietaną. 3. W przepisie jest, żeby warzywa zetrzeć na tarce ogrubych oczkach - wystarczy drobno pokroić 4. Do doprawienia do smaku używałam soli, odrobiny wegety i 1/2 kostki mięsnej Winiary 5. Ziemniaki można dodać od razu i gotować razem z kapustą. Ja dodawałam później, bo ziemniaki szybko sie gotują do miękkości. W międzyczasie obrałam mięso i zrobiłam zasmażkę



Komentarze do Zupa z białej kapusty (strona 1 z 1)  
barbi32

barbi32
offline

2009-06-15 14:02
superrrrrrrrrrr!!!!!!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
yellowCoach

yellowCoach
offline

2010-03-11 15:43
Rewelacja! Nie wiedziałam co zrobić z połową kapusty i proszę! SuperSmaczna zupka. Taki słodszy kapuśniaczek:) Dodałam od siebie troszkę przyprawy do bigosu- propozycja babci;) Polecam!
Skomentuj
Oceń:
0
łakomczuszka

łakomczuszka
offline

2010-04-07 20:18
Mniam mniam... jak ja uwielbiam kapustę. :) Przydałoby się, żeby ktoś mi taką zupkę zrobił. :( Hihi
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna
offline

2010-04-27 13:12
Lubie kapuste w kazdej postaci:)
Skomentuj
Oceń:
0
zytatek

zytatek
offline

2010-09-23 17:54
Świetny przepis,gratuluje! Właśnie zajadam te pyszności :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kapuściane
Kapuśniaczek babuni Kapuśniak z mięsem mielonym Zupa Eli z kapusty włoskiej z niespodzianką
Kapuśniak ze słodkiej kapusty  Kapuśniaczek z ,,odłożonej ,, jarzynki Kapuśniak z kiszonej kapusty
Letki kapuśniaczek z młodej Zupa z włoską kapustą Barszczyk ukraiński
Kapuśniak z kaszą Kapuśniak na indyczej golonce Kapuśniak na rosole z kaszą i ogórkiem
Dziś moderatorami są
Babciagramolka
Babciagramolka

Platynowy Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane