anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Zupa z zielonych warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Intensywnie zielona zupa ugotowana z zielonych warzyw. Można ją przygotować zarówno ze świeżych jak i mrożonych warzyw.

Zupa z zielonych warzyw

Składniki:

Zupa z zielonych warzyw

 

 

  • DO PODANIA:
  • tarty parmezan
  • ugotowany zielony groszek

Sposób przygotowania:

Zupa z zielonych warzyw
W garnku rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną cebulę, ale jej nie rumienić. Dodać opłukane i pokrojone warzywa, jeszcze przez chwilę całość smażyć. Następnie wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i dalej gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, cząbrem i drobniutko posiekanym czosnkiem. Garnek zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Zupę zmiksować i ponownie podgrzać. Dodać do smaku świeżo wyciśnięty sok z cytryny i ewentualnie jeszcze raz doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną tartym parmezanem i ugotowanym zielonym groszkiem.