SUPERPRZEPIS

Żurek wielkanocny z jajkiem i kiełbaską

  • 3
  • cris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Żurek wielkanocny  z jajkiem i kiełbaską Więcej zdjęć (2)

Choć przygotowany tak jak zwykle smakuje zupełnie inaczej....świątecznie

Składniki:

Żurek wielkanocny z jajkiem i kiełbaską

 

  • 50-60 g suszonych grzybów
  • ok. 2l wody
  • włoszczyzna na bulion
  • ok. 250 ml zakwasu domowego/użyłam żytnio-owsiany/
  • 1 torebka żurku w proszku /Winiary/
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól/ do smaku
  • pieprz świeżo mielony/ do smaku
  • majeranek do smaku
  • biała kiełbasa/ ilość dowolna /

Sposób przygotowania:

Żurek wielkanocny z jajkiem i kiełbaską
Grzybki suszone dokładnie wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie na całą noc.Na drugi dzień podgotować je w tej samej wodzie do miękkości, a nastepnie uzupełnić wodą do ok.2 l. Umyte,obrane,drobno pokrojone warzywa dodać do grzybowego wywaru i ugotować/można dodać do smaku ziele angielskie i liść laurowy/.Można również ugotować bulion warzywny osobno i połączyć z wywarem grzybowym. Kiedy warzywa będą miękkie przecedzić bulion warzywno-grzybowy do osobnego garnka, wrzucić kiełbasę w kawałkach ,chwilę podgotować , po czym wyjąć ją, pokroić w plastry i umieścić na patelni. Do gorącego wywaru wlać zakwas wymieszany z żurkiem w proszku, ale stopniowo tak, aby uzyskać pożądaną kwaśność i gęstość. Dokładnie wymieszać i chwilę podgotować.Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do żurku.Gotowy żur doprawić do smaku solą,pieprzem i majerankiem.Dodać ugotowaną wcześniej kiełbasę.
Żurek wielkanocny  z jajkiem i kiełbaską
Smakuje wyśmienicie nawet bez kiełbasy, wystarczy jajko i domowy chlebek