lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Żurek z chrzanem i białą kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Polecam na wielkanocny obiad, żurek z chrzanem i białą kiełbasą. Pyszne danie, zawsze robię na pierwszy dzień świąt.

Żurek z chrzanem i białą kiełbasą

Składniki:

Żurek z chrzanem i białą kiełbasą

Składniki:

  • włoszczyzna( marchewka , seler , pietruszka, por po 100 g każdego)

 

 

  • 0,5 litra zakwasu na żur

 

 

 

  • majeranek 1-2 łyżki

 

 

  • 3 łyżki chrzanu luksusowego

 

  • sól i pieprz do smaku

 

 

  • biała kiełbasa ( sama robię) 4 pętka

 

Sposób przygotowania:

Żurek z chrzanem i białą kiełbasą

Wykonanie:

Do garnka wkładam włoszczyznę umytą, listek i ziele angielskie i boczek. Ziemniaki obieram i kroje w kosteczkę dodaje do włoszczyzny. Zalewam wodą (2 litry) i gotuje na małym ogniu, w między czasie doprawiam solą i pieprzem.
Boczek zmiękł, ziemniaki doszły.

Wlewam żur dobrze wymieszany,wsypuje majeranek, dodaje czosnek i chrzan. Gotuje jeszcze trochę. Wlewam śmietanę 1-2 minuty i już gotowe.

Podaje z wkładką- biała kiełbasa na talerz. Wychodzą 4 porcję.