Sposób przygotowania:
Sałata z cukinią, rukolą i bazyliąDo miseczki wlać sok z cytryny, dodać sól i musztardę. Wymieszać aż sól się rozpuści. Dolać oliwę, mieszać aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz posiekanymi listkami tymianku. Cukinie pokrój w cienkie plastry. Zamarynuj w oliwie, rozgniecionym czosnku, tymianku i rozmarynie. Odstaw na 30 minut. W międzyczasie umyj i osusz sałatę oraz rukolę. Rozgrzej patelnię grillową, połóż na niej plastry cukinii i grilluj po 3 minuty z każdej strony, dopraw solą i pieprzem. Cebulę pokrój na cienkie plastry. W misce wymieszaj porwaną sałatę rzymską , rukole, cebulę i ostudzoną cukinie. Podawaj z ugotowanymi na twardo jajeczkami, kozim serem i czerwoną bazylią. Polej wcześniej przygotowanym sosem.
Przepis : Grzegorz Łapanowski
Fot. Kamil Zieliński
Źródło przepisu: http://www.baziolka.pl/m-nasze-przepisy/235-kk-salata.html