Inspiracje na Boże Narodzenie
Chcesz, by tegoroczne Święta były wyjątkowe? Przygotuj je razem z nami!
Skorzystaj ze sprawdzonych świątecznych przepisów i porad. więcej...
Tempo naszego życia po intensywnym lecie spowalnia, zaczynamy odżywiać się inaczej. To czas, kiedy z owoców i warzyw szykujemy najróżniejsze przetwory, a na stole zaczynają królować sycące potrawy doprawione aromatycznymi, rozgrzewającymi przyprawami.
Nie można mówić o prawdziwej, złotej jesieni nie wspominając o grzybach. To najlepszy czas na grzybobranie, po którym możemy delektować się najróżniejszymi pysznościami z udziałem borowików, maślaków czy podgrzybków.
Tak przyrządzonego fileta z kurczaka chyba każdy lubi, soczystości dodaje odrobina majonezu a suszone pomidory dodają smaku. Polecam na pożywny obiad.
Pyszne ciasto na każdą okazję, idealne połączenie jabłek i masy serowej daje pyszny i doskonały efekt końcowy.
Szarlotka na kruchym spodzie, wykonana z fantastycznych, kwaśnych jabłek Reneta. Doskonała dla początkujących adeptów sztuk cukierniczych. Idealna na jesień, jabłka tego gatunku dość szybko tracą świeżość.
Pyszny torcik jabłkowo-orzechowy z lekkim kremem. Doskonały do popołudniowej kawy nawet bez okazji :)
Dynia to warzywo równie wszechstronne jak i niedocenione. Aby to zmienić podaję kolejny przepis z jej udziałem. Tym razem padło na „dyniówkę”:).
Dyniowe ciasto wychodzi miękkie i za to je lubię. Nadzienie serowe zawsze się sprawdza i wszystkim smakuje. Natomiast posypanie pierogów ziarenkami granatu ożywia smak i wygląd dania!
Prawdziwe mięsne kotleciki z wyrazistym smakiem aromatycznej suszonej śliwki owinięte plastrem boczku to doskonały pomysł. na danie obiadowe w postaci mięsa z nutą słodkości.
Proponuję państwu fantastyczną zupę ze słodkich ziemniaków na orientalną nutę. To idealna propozycja i rozgrzewające antidotum na chłodne jesienno-zimowe dni. Wykonanie jest bajecznie proste, a smak - zapewniam - niepowtarzalny.
Intensywny kolor i równie intensywny smak dodają energii i rozgrzewają w chłodne, jesienne dni. Ta prosta, ale bardzo efektowna zupa może być doprawiona na kilka sposobów, dzięki czemu nigdy mi się nie nudzi.
Kremowa zupa dyniowa z dodatkiem gotowanych ziemniaków,wędzonki i pestek dyni. Zupa doprawiona śmietaną.
To pyszne, razowe naleśniki z dyniowym akcentem. Jako, że dynia lubi czekoladę, nie mogło jej tu zabraknąć:). Takie wykończenie idealnie komponuje się kolorystycznie i smakowo z całością.
Już nie pierwszy raz przekonałam się, że połączenie dyni i jarmużu jest pyszne! W towarzystwie filetu dodatkowo zasługuje na uznanie. Całość zamknięta w chrupiącym cieście francuskim i mamy pyszną przekąskę.