Fm.Black

Fm.Black

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Szarlotka krucha z Renety

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szarlotka na kruchym spodzie, wykonana z fantastycznych, kwaśnych jabłek Reneta. Doskonała dla początkujących adeptów sztuk cukierniczych. Idealna na jesień, jabłka tego gatunku dość szybko tracą świeżość.

Szarlotka krucha z Renety

Składniki:

Szarlotka krucha z Renety

Na ciasto

  • 50 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka gęstej śmietany (kwaśnej)
  • cukier puder do posypania

Na mus jabłkowy

Sposób przygotowania:

Szarlotka krucha z Renety

Przygotowanie ciasta

Margarynę, cukier i mąką, wrzucamy do miski. Siekamy aby nie było wyczuwalnych grudek. Dodajemy żółtka i śmietanę, a następnie zarabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto (spójne i delikatne), wkładamy na 30 minut do lodówki

Przygotowanie jabłek

Jabłka obieramy, wycinamy z nich gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki. Mieszamy z bułką tartą i cynamonem, a następnie gotujemy aż nie rozgotują się na miękką masę.

Układanie ciasta

Ciasto dzielimy na pół. Jedną połowę rwiemy na kawałki i rozpłaszczamy je palcami. Wyklejamy nimi równo spód blachy, a następnie nakłuwamy widelcem, aby się nie podniosły.
Na ciasto wykładamy mus jabłkowy.
Drugą połowę ciasta również rwiemy i wyklejamy nią górną warstwę ciasta - następnie ponownie nakłuwamy.
Ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około 40 minut, aż się nie zrumieni. Rumiane ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Tagi:

szarlotka