Sposób przygotowania:
Szarlotka krucha z RenetyPrzygotowanie ciasta
Margarynę, cukier i mąką, wrzucamy do miski. Siekamy aby nie było wyczuwalnych grudek. Dodajemy żółtka i śmietanę, a następnie zarabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto (spójne i delikatne), wkładamy na 30 minut do lodówki
Przygotowanie jabłek
Jabłka obieramy, wycinamy z nich gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki. Mieszamy z bułką tartą i cynamonem, a następnie gotujemy aż nie rozgotują się na miękką masę.
Układanie ciasta
Ciasto dzielimy na pół. Jedną połowę rwiemy na kawałki i rozpłaszczamy je palcami. Wyklejamy nimi równo spód blachy, a następnie nakłuwamy widelcem, aby się nie podniosły.
Na ciasto wykładamy mus jabłkowy.
Drugą połowę ciasta również rwiemy i wyklejamy nią górną warstwę ciasta - następnie ponownie nakłuwamy.
Ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około 40 minut, aż się nie zrumieni. Rumiane ciasto posypujemy cukrem pudrem.