Sposób przygotowania:
Advocatowo- truskawkowy torcikETAP 1
Sypkie składniki łączymy ze sobą. Białka oddzielamy od żółtek. Tak przygotowane ubijamy. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka. Do puszystej masy jajecznej wsypujemy sypkie składniki i wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowana tortownicę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
Upieczony biszkopt studzimy.
Z przestudzonego biszkoptu ścinamy delikatnie cienką warstwę z góry. Następnie ścieramy ją na tarce. Będzie ona stanowić wykończenie tortu.
ETAP 2
Truskawki (ilość według uznania) myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
ETAP 3
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej wlewamy advocat. Całość miksujemy i dosładzamy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę i ponownie dokładnie miksujemy.
ETAP 4
Do gotowej śmietanki dodajemy truskawki. Masę delikatnie mieszamy i wykładamy na ciemny biszkopt.
ETAP 5
Wierzch posypujemy wcześniej przygotowanym, startym biszkoptem.
Torcik odstawiamy do lodówki, by advocatowa śmietanka dokładnie zastygła (na około 2 godziny).
DEKORACJA:
Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy. Gotowe układamy na wierzchu torcika. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Płynną delikatnie polewamy ułożone truskawki. Torcik ponownie wstawiamy do lodówki, by czekolada zastygła. Gotowe.
misia5
Mniam1
marietta
weronikaS