SUPERPRZEPIS

Advocatowo- truskawkowy torcik

  • 4
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19
Advocatowo- truskawkowy torcik Więcej zdjęć (2)

Bardzo lubię truskawkowy sezon. Truskawki nie tylko są pyszne, pachnące i pięknie wyglądają. Mają jeszcze jedną zaletę- otóż z ich udziałem możemy wyczarować przepyszne ciasta i desery.

Składniki:

Advocatowo- truskawkowy torcik

BISZKOPT

  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • ¾ łyżki oleju,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • Szczypta sody

ADVOCATOWA ŚMIETANKA

  • 0,5 litry śmietanki 30%,
  • 1 szklanka advocatu,
  • 6 łyżeczek żelatyny,
  • 0,5 szklanki wody,
  • cukier puder do smaku (ok 1 łyżka, gdyż advocat jest dość słodki),
  • truskawki do środka,

DEKORACJA

Sposób przygotowania:

Advocatowo- truskawkowy torcik

ETAP 1

Advocatowo- truskawkowy torcik
Z upieczonego biszkoptu ścinamy delikatnie wierzch i kruszymy go

Sypkie składniki łączymy ze sobą. Białka oddzielamy od żółtek. Tak przygotowane ubijamy. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka. Do puszystej masy jajecznej wsypujemy sypkie składniki i wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowana tortownicę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
Upieczony biszkopt studzimy.
Z przestudzonego biszkoptu ścinamy delikatnie cienką warstwę z góry. Następnie ścieramy ją na tarce. Będzie ona stanowić wykończenie tortu.

ETAP 2

Advocatowo- truskawkowy torcik
Truskawki (ilość według uznania) myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.

Truskawki (ilość według uznania) myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.

ETAP 3

Advocatowo- truskawkowy torcik
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Dodajemy pozostałe składniki

Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej wlewamy advocat. Całość miksujemy i dosładzamy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę i ponownie dokładnie miksujemy.

ETAP 4

Advocatowo- truskawkowy torcik
Do gotowej śmietanki dodajemy przygotowane owoce

Do gotowej śmietanki dodajemy truskawki. Masę delikatnie mieszamy i wykładamy na ciemny biszkopt.

ETAP 5

Advocatowo- truskawkowy torcik
Na wierzch wykładamy startu biszkopt. Dekorujemy dowolnie

Wierzch posypujemy wcześniej przygotowanym, startym biszkoptem.
Torcik odstawiamy do lodówki, by advocatowa śmietanka dokładnie zastygła (na około 2 godziny).
DEKORACJA:
Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy. Gotowe układamy na wierzchu torcika. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Płynną delikatnie polewamy ułożone truskawki. Torcik ponownie wstawiamy do lodówki, by czekolada zastygła. Gotowe.