Sposób przygotowania:
Truskawkowy torcik
Przygotowanie: Zagnieść mąkę z tłuszczem,cukrem pudrem,cukrem waniliowym,żółtkiem.Wstawić na 30 minut do lodówki.Oddzielić białka od żółtek dwóch jajek.Białka ubić na sztywną pianę,wsypując cukier,na końcu dodać żółtka. Wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną,proszkiem do pieczenia i orzechami,dodać do masy i starannie przemieszać.Ciasto przelać do nasmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem tortownicy.Piec 20minut w temperaturze 200 s.c.Wyjąć ciasto z formy. Rozwałkować kruche ciasto do wymiarów tortownicy.Ułożyć na blasze.Piec 8 minut w temperaturze 225 s.c.Umieścić w tortownicy.posmarować łyżeczką konfitury truskawkowej. Przeciąć biszkopt na dwie warstwy.Dolną położyć na kruchym spodzie.Posmarować resztę konfitury.Przykryć górną warstwą,ułożyć truskawki.( kilka odłożyć do dekoracji). Żelatynę rozprowadzić w wodzie. Utrzeć śmietanę z twarożkiem,cukrem i sokiem cytrynowym,dodać żelatynę.Umieścić krem na owocach.Tort wstawić na 3 godziny do lodówki.Udekorować resztą świeżych truskawek.