Truskawkowy torcik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny tort truskawkowy na każdą okazję

Truskawkowy torcik

Składniki:

Truskawkowy torcik

 

  • Składniki:
  • Na kruche ciasto
  • 1 szklanka mąki
  • 5 płaskich łyżek masła lub margaryny
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • Na biszkopt
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 dag mielonych orzechów laskowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na masę twarogową
  • 75 dag twarożku śmietankowego
  • 60 dag truskawek
  • 2 łyżki konfitury truskawkowej
  • 1 i 1/2 pojemnika kwaśnej śmietany ( 30 dag)
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • 8 łyżeczek żelatyny

Sposób przygotowania:

Truskawkowy torcik
Przygotowanie: Zagnieść mąkę z tłuszczem,cukrem pudrem,cukrem waniliowym,żółtkiem.Wstawić na 30 minut do lodówki.Oddzielić białka od żółtek dwóch jajek.Białka ubić na sztywną pianę,wsypując cukier,na końcu dodać żółtka. Wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną,proszkiem do pieczenia i orzechami,dodać do masy i starannie przemieszać.Ciasto przelać do nasmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem tortownicy.Piec 20minut w temperaturze 200 s.c.Wyjąć ciasto z formy. Rozwałkować kruche ciasto do wymiarów tortownicy.Ułożyć na blasze.Piec 8 minut w temperaturze 225 s.c.Umieścić w tortownicy.posmarować łyżeczką konfitury truskawkowej. Przeciąć biszkopt na dwie warstwy.Dolną położyć na kruchym spodzie.Posmarować resztę konfitury.Przykryć górną warstwą,ułożyć truskawki.( kilka odłożyć do dekoracji). Żelatynę rozprowadzić w wodzie. Utrzeć śmietanę z twarożkiem,cukrem i sokiem cytrynowym,dodać żelatynę.Umieścić krem na owocach.Tort wstawić na 3 godziny do lodówki.Udekorować resztą świeżych truskawek.