hoffija44

hoffija44

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Adwentowy placek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aromatyczne , wielosmakowe ciasto na czas adwentu.

Adwentowy placek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Adwentowy placek

 

  • 375 g mąki pszennej
  • 1 paczuszka suchych drożdży
  • 75 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • szczypta utłuczonych goździków
  • 50 ml oleju
  • 1 jajo
  • 200 ml letniego mleka
  • Pozostałe składniki
  • 1 paczka masy makowej - 250g
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 jajko
  • 25g cukru
  • 3 łyżki rumu
  • .....wszystko razem zagotować i pozostawić do wystudzenia
  • Niżej wymienione składniki wymieszać
  • 250 g twarożku
  • 25 g cukru
  • 1 paczuszka cukru waniliowego
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 1 jajko

 

 

  • 1 słoik powideł ( 450 g )
  • 1 słoik musu jabłkowego (750 g)
  • Kruszonka :
  • 300 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 paczuszka cukru waniliowego
  • 200 g masła

Sposób przygotowania:

Adwentowy placek
Mąkę z drożdżami dokładnie wymieszać , dołożyć resztę składników ciasta , zmiksować hakami na jednolitą masę i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Przygotować blachę ( 30 cm x 40 cm ) - wysmarować masłem - nie posypywać mąką. Wyrośnięte ciasto rozłożyć na blasze. Z musu jabłkowego zrobić takie wzory jak na załączonym zdjęciu . W wolne miejsca wkładamy naprzemiennie masę serową , masę makową , powidła. Całość posypać kruszonką i piec w temp. 170 - 180 stopni C około 35- 40 minut . Placek zawiera 8915 kalorii :).....można jeszcze polukrować takimi " esy- floresy " , ale to już zależy od upodobań Życzę udanego wypieku :)
Adwentowy placek
Etap 1
Adwentowy placek
Etap 2
Adwentowy placek
Etap 3
Adwentowy placek
Etap 4