dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Alkoholowy aniołek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Procentowy aniołek... zawiany^^

Alkoholowy aniołek

Składniki:

Alkoholowy aniołek

 

  • Ciasto:
  • pół kostki margaryny
  • 50 dag mąki
  • pół szklanki cukry
  • łyżka maki ziemniaczanej
  • łyżeczka amoniaku
  • pół szklanki śmietany
  • 2 jajka +1 żółtko

 

Sposób przygotowania:

Alkoholowy aniołek
Jajka, cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną ubić na pulchna masę. Posiekać margarynę z mąką wymieszaną z amoniakiem i połączyć za zmiksowana masą. Z otrzymanego ciasta upiec cztery jednakowe, cienkie placki.
Przeznaczone na krem jajka zmiksować ze śmietaną, mąką i cukrem waniliowym. W rondelku ustawionym na małym ogniu zagotować mleko z cukrem i margaryną i mieszając, stopniowo dodawać zmiksowane jaja, na końcu spirytus. Chwilę podgotować. Gorącą masą przełożyć placki i posmarować wierzch ciasta, schłodzić i wstawić do lodówki. Wypiek można udekorować kawałkami tężejącej galaretki albo ozdobić sezonowymi owocami.