zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Alla keksowa babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

pyszna babka alla keks...

Alla keksowa babka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Alla keksowa babka

 

  • 200 g margaryny Kasia
  • 150 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki tortowej
  • 80 g mixu keksowego ( kandyzowana skórka pomarańczowa i kostki melona ) + 20 g do dekoracji
  • 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 25 g kandyzowanych wiśni
  • 5 jajek ( rozm. M )
  • Lukier :
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Alla keksowa babka
Miękką margarynę utrzeć za pomocą miksera z obydwoma cukrami. Następnie nadal ucierając dodać żółtka i utrzeć. Potem przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia zostawiając jedną łyżkę mąki i przesypać ją na talerz. Wymieszać mąkę z masą jajeczną a do talerza przełożyć kandyzowane owoce i skórki i pomieszać z mąką aby się do siebie nie lepiły. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta i delikatnie połączyć dodając pianę partiami a następnie dodać kandyzowane składniki i też delikatnie wymieszać. Foremkę keksową o wymiarach 30 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia, do foremki wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Upieczoną babkę wystudzić. Utrzeć lukier i udekorować nim babkę a na koniec posypać odłożonym mixem keksowym.
Alla keksowa babka
Etap 1przygotowac ciasto babkowe z kandyzowanymi składnikami.
Alla keksowa babka
Etap 2ciasto przełożyć do przygotowanej foremki.
Alla keksowa babka
Etap 3upiec babkę w piekarniku i wystudzić.
Alla keksowa babka
Etap 4udekorowac lukrem i kandyzowanym mixem.