bii2121

bii2121

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Ambasador z ananasami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dość kosztowne, ale pyszne ciasto na każda okazję.

Ambasador z ananasami

Składniki:

Ambasador z ananasami

 

  • Biszkopt:
  • 5 lub 6 jaj (zależy od wielkości jajka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • Masa:
  • puszka ananasów
  • 0,5 litra mleka
  • 2 kostki masła po 25 dkg
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • orzechy, rodzynki, migdały
  • tabliczka czekolady
  • 4 jajka
  • 2 kieliszki alkoholu

 

Sposób przygotowania:

Ambasador z ananasami
Utrzeć składniki na biszkopt. Upiec.

Odlać pół szklanki mleka i wymieszać z 4 żółtkami i mąką ziemniaczaną, roztrzepać mikserem. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko ciągle mieszając wlać żółtka rozmieszane z mąką. Zagotować i odstawić do przestygnięcia.
Utrzeć 2 kostki masła, dodać zimny krem i dalej ucierać. Masę podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać kakao, połowę drobno pokruszonej czekolady, sparzone i wystudzone rodzynki, migdały, orzechy pokrojone, alkohol a do drugiej części drobno pokrojone ananasy w kostkę. Na biszkopt wyłożyć najpierw masę ciemną a na nią jasną. całość posypać startą połówką tabliczki czekolady.