Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Antar na parze ( smarowany chrzanem )

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Żeby nie były zupełnie ,,jałowe" -to dodałam nutkę ostrości chrzanowej.Dodatkowo mam zupkę do popicia

Antar na parze (  smarowany chrzanem ) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Antar na parze ( smarowany chrzanem )

 

 

Sposób przygotowania:

Antar na parze ( smarowany chrzanem )
Rozmrożone antary umyć i oskrobać.

Ponownie umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Rozciąć od strony brzusznej tak by grzbiet był cały . Delikatnie wyciąć kręgosłup.

Rozłożone ryby posolić i posypać pieprzem mielonym. Nałożyć po łyżeczce masła i łyżeczce chrzanu na każdego antara.

Złożyć ryby i spiąć wykałaczkami.

Ułożyć w garnku do gotowania na parze na liściach pora podkładając pod każdego 2 plastry cytryny i kładąc na każdego po 2 plastry klementynki ( z reszty klementynki wycisnąć sok i skropić rybę i warzywa ). Obok ułożyć małe ziemniaki i warzywa pokrojone w niewielkie kawałki.

W dolnym garnku do nalanej wody dodać zioła, skórkę z cytryny, piętkę klementynki i przyprawę uniwersalną. Zagotować.

Postawić garnek z rybami i gotować 20 minut. Przecedzić wywar z dolnego garnka wyrzucając zioła i skórki z cytrusów. Wlać śmietankę . Doprawić mielonym pieprzem , anyżem i maggi.

Podawać antaryz warzywami ugotowanymi na parze i porcją sałaty z cytrusowym dresingiem oraz wywarem warzywno-rybnym do popicia**.



* Można dodatkowo polać łyżką roztopionego masła i skropić sokiem z cytryny .



** Nie mogę się powstrzymać by nie podyskutować przy okazji przygotowywania tej potrawy z tymi którzy twierdzą, że w produktach gotowanych na parze pozostają wszystkie wartościowe składniki , a do tego wszystkie naturalne smaki. Śmiem twierdzić , że co niektórzy nigdy nie spróbowali wywaru który pozostaje w dolnym pojemniku po zrobieniu dnia. Gdyby spróbowali to by wiedzieli , że wiele smaków z warzyw , ryb czy mięsa zostaje po prostu przez krążącą parę wodną wypłukane i rozpuszcza sie w wodzie której używamy do gotowania. Trzeba ten wywar po prostu doprawić i wykorzystać na sos lub bulion. W tym wypadku zrobiłam fantastyczny bulion warzywno-rybny dodając odrobinę śmietanki i przyprawiając go szczyptą białego pieprzu, anyżu i maggi. Spróbujcie nie wylewać tego co zostaje w dolnym pojemniku parowaru - posmakujcie , a pomysły co z tym zrobić same przyjdą Wam do głowy.
Antar na parze (  smarowany chrzanem )
W ten sposób przygotowuje się antary do gotowania na parze
Antar na parze (  smarowany chrzanem )
W dolnym naczyniu zestawu do gotowania na parze ułozyc zioła -skórki mandarynkową i cytrynową i dodać przyprawę uniwersalną
Antar na parze (  smarowany chrzanem )
W górnym garnku zestawu do gotowania na parze ułorzyć ryby -i warzywa na liściach pora i obłożyc cytrusami
Antar na parze (  smarowany chrzanem )
Po ugotowaniu z wywaru który zebrał sie w dolnym naczyniu zrobić bulion do popicia