Sposób przygotowania:
Antar nadziewany jabłkiem z imbirem
Oczyścić, oskrobać ,rozciąć wzdłuż brzucha i delikatnie usunąć kręgosłup tak by ryby pozostały całe. Umyć ryby. Posypać pieprzem i solą. Ułożyć w pojemniku. Zalać sokiem wyciśniętym z cytryny i mandarynek , oraz 1 łyżką oleju. Zostawić na 30 minut. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Imbir obrać i utrzeć. Wymieszać jabłko z imbirem , miodem , łyżką wody - chwilę smażyć na małej patelni by nadzienie połączyło się , a płyn odparował. Lekko posolić i dodać szczyptę pieprzu. Przełożyć do miseczki. Ostudzić. Dołożyć usiekaną natkę pietruszki i śmietanę - wymieszać. Antary wyjąć z marynaty i osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi. Oprószyć mąką. Rozgrzać na patelni klarowane masło z łyżka oleju . Na gorące kłaść ryby i smażyć na rumiano z obu stron ( przewracać ostrożnie by nie uszkodzić ryb ). Delikatnie zdjąć usmażone antary z patelni - na połówkach położyć nadzienie i przykryć drugą połówką. Podawać polane zrumienionym masłem. * Można również ryby podać zdjęte z patelni bez nadziewania , a przygotować podwójną porcję nadzienia i potraktować je jako surówkę.