Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Antar nadziewany jabłkiem z imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dziś zamarynowanego w bardzo prostej cytrusowej marynacie obsmażam na maśle a potem wypełniam jabłkowo-imbirowym nadzieniem.

Antar nadziewany jabłkiem z imbirem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Antar nadziewany jabłkiem z imbirem

 

 

Sposób przygotowania:

Antar nadziewany jabłkiem z imbirem
Oczyścić, oskrobać ,rozciąć wzdłuż brzucha i delikatnie usunąć kręgosłup tak by ryby pozostały całe. Umyć ryby. Posypać pieprzem i solą. Ułożyć w pojemniku. Zalać sokiem wyciśniętym z cytryny i mandarynek , oraz 1 łyżką oleju. Zostawić na 30 minut. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Imbir obrać i utrzeć. Wymieszać jabłko z imbirem , miodem , łyżką wody - chwilę smażyć na małej patelni by nadzienie połączyło się , a płyn odparował. Lekko posolić i dodać szczyptę pieprzu. Przełożyć do miseczki. Ostudzić. Dołożyć usiekaną natkę pietruszki i śmietanę - wymieszać. Antary wyjąć z marynaty i osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi. Oprószyć mąką. Rozgrzać na patelni klarowane masło z łyżka oleju . Na gorące kłaść ryby i smażyć na rumiano z obu stron ( przewracać ostrożnie by nie uszkodzić ryb ). Delikatnie zdjąć usmażone antary z patelni - na połówkach położyć nadzienie i przykryć drugą połówką. Podawać polane zrumienionym masłem. * Można również ryby podać zdjęte z patelni bez nadziewania , a przygotować podwójną porcję nadzienia i potraktować je jako surówkę.
Antar nadziewany jabłkiem z imbirem
Rybę zamarynować w soku z cytryny-mandarynek-oleju i przypraw
Antar nadziewany jabłkiem z imbirem
Nadzienie przygotować z jabłek i imbiru oraz miodu i pieprzu
Antar nadziewany jabłkiem z imbirem
Rybę osuszoną po wyjęciu z marynaty oprószyć mąką i usmażyć
Antar nadziewany jabłkiem z imbirem
Usmażoną rybę wypełnić nadzieniem i złożyć na pół