Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Bigos - tylko najlepsze przepisy

Antypody bigosu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Na taką kapustkę odkładam sobie wędlinę niejako przy okazji

Antypody bigosu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Antypody bigosu

 

  • 1/2 białej kapusty ok. 1 kg
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 10 dag surowego boczku
  • 15 dag wędlin różnych
  • 1 duża cebula
  • 6 średnich pieczarek
  • 1 średnia marchewka
  • pieprz mielony do smaku
  • sól do smaku
  • 2 pełne łyżeczki 30 % koncentratu pomidorowego
  • cukier do smaku
  • 2 łyżeczki kminku ( całe ziarna )
  • 1/4 szklanki oleju

 

Sposób przygotowania:

Antypody bigosu
Kapustę pokroić cienko wycinając głąb .Marchew obrać i pokroić w pół plasterki .Zalać kapustę i marchew wodą w garnku i gotować 30 minut( od zagotowania ) . Odcedzić pozostawiając ok. 1 szklanki wody . Pokroić boczek surowy i wędzony w drobną kostkę . Podsmażyć na patelni wytapiając tłuszcz .Wsypać kminek i chwilę smażyć by wydobyć aromat . Dodać pieczarki i pokrojoną w piórka cebulę . Smażyć, aż cebula sie zeszkli , a pieczarki zrumienią . Na koniec dołożyć pokrojone w paseczki wędliny . Wymieszać w garnku kapustę z zawartością patelni .Dodać szczyptę soli i pieprzu, olej . Dusić mieszając 45 minut. Doprawić koncentratem ( zmieszać koncentrat z odrobiną wody i kilkoma łyżkami kapusty ) , cukrem i dusić jeszcze 30 minut . * Podpowiadam , że można sobie ułatwić pracę jeśli ma się gotową obgotowaną kapustę . Ja kupuję małą kapustkę , kroje ją i obgotowuję . Dzielę na porcje i mrożę . Potem wykorzystuję robiąc kapuśniaki , jarzynkę , gulasz z kapustą ( tzw. szatańskie jadło" , lub taką kapustkę ) . Tak samo można mieć przygotowane usmażone pieczarki ( jak nam sie usmaży za dużo , wędlinę , boczek . Warto mieć taki ,, bigosowy pojemniczek " w zamrażarce gdzie gromadzimy składniki . Potem obiad jest prawie za darmo .
Antypody bigosu
Pokrojona kapustę i marchew zalać woda i gotować 30 minut
Antypody bigosu
Podsmażyć boczek , wędliny , pieczarki i cebulę
Antypody bigosu
Koncentrat wymieszać z odrobiną wody w kapustą i dodać do garnka
Antypody bigosu
Doprawić do smaku i dusić tak by woda odparowała a kapusta była gesta

Tagi:

wędlina bigos