Sposób przygotowania:
Antypody bigosu
Kapustę pokroić cienko wycinając głąb .Marchew obrać i pokroić w pół plasterki .Zalać kapustę i marchew wodą w garnku i gotować 30 minut( od zagotowania ) . Odcedzić pozostawiając ok. 1 szklanki wody . Pokroić boczek surowy i wędzony w drobną kostkę . Podsmażyć na patelni wytapiając tłuszcz .Wsypać kminek i chwilę smażyć by wydobyć aromat . Dodać pieczarki i pokrojoną w piórka cebulę . Smażyć, aż cebula sie zeszkli , a pieczarki zrumienią . Na koniec dołożyć pokrojone w paseczki wędliny . Wymieszać w garnku kapustę z zawartością patelni .Dodać szczyptę soli i pieprzu, olej . Dusić mieszając 45 minut. Doprawić koncentratem ( zmieszać koncentrat z odrobiną wody i kilkoma łyżkami kapusty ) , cukrem i dusić jeszcze 30 minut . * Podpowiadam , że można sobie ułatwić pracę jeśli ma się gotową obgotowaną kapustę . Ja kupuję małą kapustkę , kroje ją i obgotowuję . Dzielę na porcje i mrożę . Potem wykorzystuję robiąc kapuśniaki , jarzynkę , gulasz z kapustą ( tzw. szatańskie jadło" , lub taką kapustkę ) . Tak samo można mieć przygotowane usmażone pieczarki ( jak nam sie usmaży za dużo , wędlinę , boczek . Warto mieć taki ,, bigosowy pojemniczek " w zamrażarce gdzie gromadzimy składniki . Potem obiad jest prawie za darmo .
cris
smakosz 1988