Sposób przygotowania:
Arancini–sycylijskie kulki risotto
Szafran namoczyć w winie. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i rozdrobniony czosnek. Dodać listki tymianku (lub suszony tymianek), ryż, sól, pieprz. Wymieszać. Do ryżu do dać wino z szafranem, trochę wywaru, zwiększyć ogień i gotować do wchłonięcia wywaru. Gdy sos się wchłonie dolać kolejną porcję wywaru i tak przez 20 minut aż ryż się ugotuje. Musi być ugotowany al dente, a nie rozgotowany.
Ugotowany ryż zestawić z ognia i wsypać do niego starty parmezan, wymieszać. Na półmisek położyć pergamin spożywczy i wyłożyć na nim ryż. Wstawić do lodówki aż stwardnieje, można zostawić na całą noc. Po wyjęciu z lodówki ser mozarella pokroić w kostkę. Z masy formować kulki wielkości włoskich orzechów na koniec do każdej wkładając kawałek sera mozarella. Dobrze zlepić. Kulki obtoczyć w mące, potem w rozkłóconym jajku, potem w bułce tartej. Do frytkownicy lub głębokiego rondla wlać olej, podgrzać go tak aby po wrzuceniu skórka od chleba przyrumieniła się na złoto ale nie spaliła. Jeśli dymi – jest za gorący. Smażyć kulki przez 2-4 minuty ze wszystkich stron. Odcedzać durszlakiem i wrzucać kolejną porcję. Kulki odsączyć na pergaminie z nadmiaru tłuszczu. Można podawać na ciepło i na zimno.
Ugotowany ryż zestawić z ognia i wsypać do niego starty parmezan, wymieszać. Na półmisek położyć pergamin spożywczy i wyłożyć na nim ryż. Wstawić do lodówki aż stwardnieje, można zostawić na całą noc. Po wyjęciu z lodówki ser mozarella pokroić w kostkę. Z masy formować kulki wielkości włoskich orzechów na koniec do każdej wkładając kawałek sera mozarella. Dobrze zlepić. Kulki obtoczyć w mące, potem w rozkłóconym jajku, potem w bułce tartej. Do frytkownicy lub głębokiego rondla wlać olej, podgrzać go tak aby po wrzuceniu skórka od chleba przyrumieniła się na złoto ale nie spaliła. Jeśli dymi – jest za gorący. Smażyć kulki przez 2-4 minuty ze wszystkich stron. Odcedzać durszlakiem i wrzucać kolejną porcję. Kulki odsączyć na pergaminie z nadmiaru tłuszczu. Można podawać na ciepło i na zimno.