Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Aromatyczna pizza

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pizza z wędliną i oliwkami jest bardzo smaczna i łatwa do przygotowania. Ciasto z dodatkiem oleju z suszonymi pomidorami i czosnkiem jest wyśmienite.

Aromatyczna pizza Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Aromatyczna pizza

 

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 łyzeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z suszonymi pomidorami
  • Pozostałe składniki:
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 10 dag pieczarek
  • 3-4 łyżki ketchupu
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 5-6 zielonych oliwek
  • 4-5 s paluszków mozzarelli
  • 10-15 dag szynki lub innej wędliny
  • sól
  • pieprz
  • rukola do dekoracji

Sposób przygotowania:

Aromatyczna pizza
Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem i ciepłą wodą. Połączyć z mąką, dodać olej z suszonymi pomidorami, sól i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przerobić, uformować pizzę, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę i boczek. Dodać posiekane pieczarki, poddusić. Następnie połączyć, ketchupem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na przygotowane ciasto wyłożyć pieczarki z ketchupem, pokrojoną w kostkę wędlinę, pomidorki, oliwki i paluszki serka mozzarella.

Blaszkę z pizzą włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut.
Aromatyczna pizza
Rozpuszczone w wodzie drożdże połączyć z mąką, olejem i pozostałymi slkładnikami.
Aromatyczna pizza
Z ciasta uformować pizzę o dowolnym krztałcie.
Aromatyczna pizza
Podsmażone pieczarki z cebulą połączyć z ketchupem.
Aromatyczna pizza
Wyrośnięte ciasto posmarować ketchupem z pieczarkami.
Aromatyczna pizza
Wyłozyć pozostałe składniki i włozyć do nagrzanego piekarnika.