Makłowicz

Makłowicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Aromatyczny gulasz wołowy

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mięso umyć dokładnie pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić w dość grubą kostkę. W

Aromatyczny gulasz wołowy

Składniki:

Aromatyczny gulasz wołowy

 

  • 1,8 kg wołowiny bez kości
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 200 g szalotek lub małych cebulek
  • 2-3 marchewki
  • szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • 2 łyżki oleju
  • gałązka tymianku
  • liść laurowy
  • łyżka posiekanej natki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Aromatyczny gulasz wołowy
Mięso umyć dokładnie pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić w dość grubą kostkę. W rondlu rozgrzać tłuszcz i obsmażyć kawałki mięsa. Cebule i czosnek obrać, pokroić, zeszklić na tłuszczu ze smażenia. Razem z winem i przyprawami dodać do miąsa. Dusić pod przykryciem około 1 godziny. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ósemki. Szalotki i marchewki oczyścić, pokroić w talarki. Pomidory, cebulki i marchewki wymieszać z mięsem. Przykryć, dusić do miękkości około 45 minut. Gotowe danie udekorować natką pietruszki.