Sposób przygotowania:
Aromatyczny pleśniak
Z mąki, margaryny, cukru, proszku do pieczenia, cukru waniliowego, żółtek i śmietany zagniatamy ciasto. Dzielimy je na trzy części- 1 część to połowa ciasta, a dwie pozostałe to połowy pozostałej połówki. Do jednej, mniejszej części ciasta dodajemy kakao i wyrabiamy. Obie mniejsze części ciasta wkładamy do zamrażalnika. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią spód i boki blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia( nisko, około 1- 1,5 cm). Na spodzie rozsmarowujemy dżem. Jabłka ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy cynamon, cukier, mieszamy, osączamy z soku i wykładamy na dżemie. Na jabłka wykładamy tarte orzechy. Następnie ścieramy na jabłka ciemne ciasto. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy partiami cukier puder, a na koniec budyń. Pianę wykładamy na ciemne ciasto. Na wierzch ścieramy jasne ciasto. Ciasto pieczemy przez 45- 50 minut w temp. 180 stopni.