Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Atrakcyjna szarlotka ze śmietanową czapą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatny biszkopt z jabłkową masą i kremową śmietanką z czekoladą.

Atrakcyjna szarlotka ze śmietanową czapą

Składniki:

Atrakcyjna szarlotka ze śmietanową czapą

 

  • Biszkopt:

 

 

  • Masa jabłkowa:

 

  • jabłka - 2 kg
  • galaretka cytrynowa - 2 szt
  • cukier - 3 łyżeczki

 

 

  • śmietana 30 % - 500 ml
  • "Śnieżka" - 2 szt

 

  • Polewa:

 

 

  • Dodatkowo:

 

 

 

Sposób przygotowania:

Atrakcyjna szarlotka ze śmietanową czapą
Biszkopt: Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Dodajemy wymieszane i przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Wylewamy do formy, posypanej tłuszczem i opruszonej bułką tartą. Pieczemy 30 minut w 180C.Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Opruszamy cukrem i smażymy ok. 15 minut. Dodajemy galaretki w proszku i mieszamy. Gorące wykładamy na biszkopt. Studzimy.Bita śmietana: Kremówkę ubijamy ze śnieżkami i przekładamy na masę jabłkową.Polewa: Margarynę rozpuszamy z cukrem i kakaem. Lekko studzimy. Gdy się zetnie mieszamy mikserem. Białko ubijamy, dodajemy żółtko i letnią polewę.Delikatnie rozsmarowujemy na bitej śmietanie. Odstawiamy do przegryzienia smaków. Smacznego!