kayleb

kayleb

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 25]

Azjatyckie gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Godne polecenia gołąbki w nietypowej oprawie

Azjatyckie gołąbki

Składniki:

Azjatyckie gołąbki

 

  • (3 porcje)
  • 1 czerwona papryka
  • 3 dymki
  • 10 dag kiełków sojowych
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • kawałek imbiru (2 dag)
  • 40 dag filetów z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 6 łyżek sosu sojowgo
  • 1 duża kapusta pekińska
  • 5 dag masła
  • 1/4 l bulionu
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 cebula
  • 20 dag ryżu

 

Sposób przygotowania:

Azjatyckie gołąbki
KROK 1 Paprykę kroimy w paseczki, dymkę w talarki. Imbir i czosnek siekamy, filety tniemy w kosteczkę. Na oleju obsmażamu mięso, dodajemy warzywa, kiełki, czosnek i imbir. Chwilę smażymy i doprawiamy 3 łyżkami sosu sojowego, solą i pieprzem. Studzimy. KROK 2 12 zewnętrznych liści kapusty odkładamy, resztę siekamy. Całe liście gotujemy 2 minuty i przekladamy do zimnej wody. Składamy po dwa obgotowane liście, napełniamy farszem mięsno- paprykowym. Zawijamy jak gołąbki. Smażymy na połowie masła. Dodajemy resztę sosu sojowego, bulion, miód i keczup. Dusimy 10 minut. KROK 3 Gotujemy ryż. Na pozostałym maśle przysmażamy posiekaną cebulę i kapustę. Mieszamy z odcedzonym ryżem. Przekładamy na półmisek, na tym układamy gołąbki. Wywar z gołąbków podajemy jako sos. Smacznego!!!