2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Babcina szarlotka z cynamonową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Wystarczy wejść do kuchni gdzie piecze się najzwyklejsza szarlotka z polskich jabłek,poczuć znajomy aromat zamknąć oczy i znów ..siedzimy na nagrzanej słońcem babcinej werandzie..:) W tym cieście są smaki których nigdy nie zapomnimy!

Babcina szarlotka z cynamonową kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babcina szarlotka z cynamonową kruszonką

 

  • Blaszka o wym 24/28 cm

 

  • Ciasto kruche:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 10 dag cukru do wypieków
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 żółtko

 

  • Nadzienie:
  • 1 kg jabłek antonówek (po obraniu)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 10 dag cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Babcina szarlotka z cynamonową kruszonką
Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia dodajemy łyżkę śmietany, żółtko oraz pokrojone zimne masło,całość zagniatamy.Wylepiamy ciastem blaszkę wyłożoną wcześniej pergaminem. Nadzienie: Jabłka skrobiemy cienko kroimy w kostkę kropimy sokiem z cytryny dodajemy cukier i dusimy w rondlu na mus.Zestawiamy z ognia studzimy. Kruszonka: Wszystkie składniki w równych proporcjach mieszamy ze sobą dodajemy cynamon i zagniatamy w palcach na kruszonkę. Na ciasto wylewamy przestudzony mus jabłkowy posypujemy kruszonką, wstawiamy do nagrzanego do 190*c piekarnika i pieczemy 10 minut,po tym czasie temp zmniejszamy do 180*c i pieczemy 35 minut. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła a z dodatkiem lodów waniliowych to prawdziwa poezja!
Babcina szarlotka z cynamonową kruszonką
z podanych składników zagniatamy kruche ciasto
Babcina szarlotka z cynamonową kruszonką
jabłka winne dusimy na mus z cukrem i sokiem z cytryny
Babcina szarlotka z cynamonową kruszonką
przestudzony mus rozprowadzamy na ciescie
Babcina szarlotka z cynamonową kruszonką
posypujemy cynamonową kruszonką pieczemy