Sposób przygotowania:
"Babciówka" strucla z kakao
1. Mąkę przesiać. 2. Pomieszać mleko, rozkruszone drożdże, cukier i 2 czubate łyżki mąki (z tych 500 g mąki), przykryte ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - tym, którzy mają taką możliwość polecam wykorzystanie kominka :) - u mnie na stołeczku przed kominkiem po 30 minutach zaczyn miał już objętość 4x większą. 3. Do dużej miski dać resztę mąki, cukier waniliowy, jajka oraz wyrośnięty zaczyn, trochę "pociapać" to ze sobą i dodać roztopiona margarynę - UWAGA! margarynę należy roztopić trochę wcześniej, aby nie była gorąca i nas nie poparzyła! Zagnieść ciasto. Ma mieć konsystencję kleistą, a jednocześnie łatwo dać się ściągać z palców, czyli ma być lekko kleiste ;) Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 4. Gdy ciasto urośnie dwukrotnie, rozwałkować je na blacie podsypanym mąką - z wierzchu ciasto także posypać, aby nie kleiło się do wałka. Rozwałkować ciasto równomiernie, do formatu ok. 50x50cm. Dobrze jest wałkować ciasto na papierze do pieczenia - odchodzi nam potem problem przekładania dość sporego kawałka ciasta i ryzykowania, że się uszkodzi. 5. Na ciasto wysypać kakao, a na nim ułożyć cieniutkie płatki z margaryny. 6. Zawinąć ciasto w roladę, dokładnie skleić brzegi i łączenie. Łączenie ma znajdować się do dołu. 7. przełożyć ciasto na blachę - na papierze do pieczenia / na papier do pieczenia - w zależności jaką opcję wałkowanie wybrano. 8. piec na termoobiegu w 180 stopniach ok. 30 minut Smacznego!