2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1484]

Dwukolorowa strucla świąteczna

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Świąteczny jadłospis nie obędzie się bez pysznej strucli makowej pełnej bakalii i słodkiego lukru ma pyszny aksamitny smak prawdziwy zapach Świąt Bożego Narodzenia..:)

Dwukolorowa strucla świąteczna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dwukolorowa strucla świąteczna

 

  • Ciasto:
  • 65 dag mąki pszennej tortowej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 35 g świeżych drożdży
  • 350 ml mleka 3,2%
  • 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
  • 120 g cukru
  • ½ łyżeczki pasty waniliowej lub torebka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 70 g masła lub margaryny
  • szczypta soli

 

  • Masa makowa:
  • 1,5 szklanki suchego maku
  • 400 ml mleka
  • 3 cukru pudru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 łyżka pokrojonych suszonych moreli
  • 1 łyżka mielonych orzechów włoskich
  • olejek migdałowy

 

  • Lukier:
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru trzcinowego
  • kilka kropel aromatu cytrynowego lub migdałowego
  • skórka pomarańczowa kandyzowana do posypania

 

Sposób przygotowania:

Dwukolorowa strucla świąteczna
CIASTO: Mleko podgrzać aby było ciepłe, odlać ½ szklanki i wkruszyć drożdże oprószyć łyżeczką mąki odstawić rozczyn na 5 minut do podrośnięcia. Mąkę wymieszać w misce z solą oraz cukrem, wbić jajka, dodać pastę waniliową, wlać mleko oraz rozpuszczone lekko ciepłe masło lub margarynę i zaczyn, wyrobić dokładnie ciasto ręką, odłożyć 1/3 ciasta i wyrobić w osobnej misce z kakao,oprószyć delikatnie mąką przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić obydwa ciasta na 40 minut w ciepłe miejsce.

MASA MAKOWA: Suchy mak zalać gorącym mlekiem ,ugotować ,odcedzić i ostudzony zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, dodać miód,całe jajko cukier oraz bakalie i olejek migdałowy wymieszać. PRZYGOTOWANIE STRUCLI: Ciasto białe podzielić na dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki,z ciasta ciemnego zrobić w rekach ruloniki rozłożyć na ukos na białym cieście co 10 cm lekko spłaszczyć wałkiem rozsmarować równomiernie masę makową -zostawiając około 2 cm od brzegów, całość zawijamy formując roladę okręcamy w papier pergaminowy i kładziemy do blaszki do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.Pieczemy około 35 minut w temp 170*c- to zależy od naszego piekarnika, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku się nie klei.

LUKIER: Białko jaja ubić na sztywną pianę dodać przesiany cukier puder oraz olejek zmiksować na gładki lśniący lukier, udekorować zimne strucle, posypać skórką z pomarańczy.Życzę smacznego!
Dwukolorowa strucla świąteczna
mąkę mieszamy z cukrem wbijamy jajka dodajemy resztę składników
Dwukolorowa strucla świąteczna
przygotowujemy rozczyn do ciasta zostawiamy do podrośnięcia
Dwukolorowa strucla świąteczna
robimy dwukolorowe ciasto jak w przepisie
Dwukolorowa strucla świąteczna
rolujemy struclę zostawiamy do podrośnięcia i pieczemy na koniec zajmujemy się dekoracją