Sposób przygotowania:
Świąteczna strucla z makiem
Do mąki dodajemy miękkie masło, jajka, cukier waniliowy oraz drożdże rozpuszczone z cukrem i połączone z ciepłym mlekiem - całość dokładnie zagniatamy. Formujemy z ciasta kule, owijamy w czystą ściereczkę, przekładamy do miski i zalewamy bardzo zimną wodą. Odstawiamy ciasto dopóty, dopóki nie wypłynie na wierzch i nie będzie się unosić na wodzie. W tym czasie robimy masę makową. Wcześniej (ja robię dzień przed) gotujemy mak, odcedzamy i 2-3 razy mielimy w maszynce do mięsa. Do maku dodajemy ostudzone masło które topimy razem z miodem, wszystkie bakalie, kakao, olejek i żóltka - wyrabiamy. Wszystkie białka ubijamy z dodatkiem 0,5 szklanki cukru - dodajemy do maku. Dosładzamy masę wedle uznania. Ciasto odwijamy, dzielimy na 2 części i cienko wałkujemy, rozkładamy na obu płatach ciasta po 1/2 częsci majkui zwijamy rolady, które ściśle obwijamy papierem do pieczenia. Pieczemy 60 minut wtemp. 180*.Po całkowitym ostudzeniu wyjmujemy z blaszki i odwijamy z papieru, polewamy kakaową polewą, dekorujemy wedle uznanania
Majcia