Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Świąteczna strucla z makiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tradycyjna rolada makowa, która w moim domu gości w każde święta

Świąteczna strucla z makiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Świąteczna strucla z makiem

 

  • Ciasto drożdżowe na rolade:
  • 0,5 kg mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 kostka masła
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 cukier wanilinowy
  • 0,5 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży

 

  • Mak:
  • 0,5 kg maku
  • 1 olejek migdałowy
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 3 białka
  • cukier do smaku
  • bakalie

 

  • Bakalie:
  • 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 gram siekane orzechy włoskie
  • 1 garść siekanych migdałów
  • 4 garście rodzynek

Sposób przygotowania:

Świąteczna strucla z makiem
Do mąki dodajemy miękkie masło, jajka, cukier waniliowy oraz drożdże rozpuszczone z cukrem i połączone z ciepłym mlekiem - całość dokładnie zagniatamy. Formujemy z ciasta kule, owijamy w czystą ściereczkę, przekładamy do miski i zalewamy bardzo zimną wodą. Odstawiamy ciasto dopóty, dopóki nie wypłynie na wierzch i nie będzie się unosić na wodzie. W tym czasie robimy masę makową. Wcześniej (ja robię dzień przed) gotujemy mak, odcedzamy i 2-3 razy mielimy w maszynce do mięsa. Do maku dodajemy ostudzone masło które topimy razem z miodem, wszystkie bakalie, kakao, olejek i żóltka - wyrabiamy. Wszystkie białka ubijamy z dodatkiem 0,5 szklanki cukru - dodajemy do maku. Dosładzamy masę wedle uznania. Ciasto odwijamy, dzielimy na 2 części i cienko wałkujemy, rozkładamy na obu płatach ciasta po 1/2 częsci majkui zwijamy rolady, które ściśle obwijamy papierem do pieczenia. Pieczemy 60 minut wtemp. 180*.Po całkowitym ostudzeniu wyjmujemy z blaszki i odwijamy z papieru, polewamy kakaową polewą, dekorujemy wedle uznanania
Świąteczna strucla z makiem
Etap 1 do maku zawsze daję dużo bakalii.
Świąteczna strucla z makiem
Etap 2do masy dodaje rowniez piane z bialek
Świąteczna strucla z makiem
Etap 3 ciasto zalewamy wodą i czekamy az wyplynie