Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Babka toffi z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo prosta ,tania i smaczna babka z dodatkiem budyniu o smaku toffi i kawałkami gorzkiej czekolady.

Babka toffi z czekoladą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka toffi z czekoladą

na ciasto:

  • 3 jajka
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 dag masła o temperaturze pokojowej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 2 budynie o smaku toffi bez cukru (8 dag(
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag gorzkiej czekolady

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • bułka tarta i masło do formy

Sposób przygotowania:

Babka toffi z czekoladą

Przygotowanie ciasta:

Babeczka toffi z czekoladą
Do ciasta dodajemy posiekaną czekoladę i ubitą pianę z białek

Masło utrzeć na puch z dodatkiem cukru pudru. Następnie ucierając dodać po 1 żółtku. Zmniejszyć obroty miksera dodać sypkie składniki. Gdy masa jest gotowa dodajemy posiekaną czekoladę.

Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z ciastem.

Przygotowanie ciasta do pieczenia:

Babeczka toffi z czekoladą
Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy przelać ciasto

Formę na babkę wysmarować masłem i wyspać bułką tartą. Przelać do niej ciasto.

Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 150. stopni i piec 10 min. następnie zwiększyć temperaturę piekarnika do 160 stopni i piec jeszcze ok.45 min. do suchego patyczka.

Etap końcowy:

Babeczka toffi z czekoladą
Po upieczeniu wyciągamy babkę z formy i lekko ją studzimy

Upieczoną babkę wyciągamy z formy. Po lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.