Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Babeczki marmurkowe, rumowe z winogronem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dwukolorowe, o rumowym aromacie i z winogronem w srodku.

Babeczki marmurkowe, rumowe z winogronem

Składniki:

Babeczki marmurkowe, rumowe z winogronem

 

  • 2 szklanki maki (obj. szkl. 250ml),
  • 1 lyzka cukru waniliowego lub lyzeczka ekstraktu z wanilii.
  • 1/2 szklanki + 2 lyzki cukru krysztalu,
  • 1 lyzka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 lyzki gorzkiego kakao,
  • szklanka letniego mleka,
  • 6 lyzek oleju,
  • aromat rumowy-lyzeczka,
  • 3 jaja (sredniej wielkosci),
  • 24 kulki zielonych winogron.
  • papilotki

Sposób przygotowania:

Babeczki marmurkowe, rumowe z winogronem
Wszystkie skladniki powinny miec temperature pokojowa. Make przesiac razem z proszkiem do pieczenia, cukrem, szczypta soli. Jaja krótko ubic mikserem. Mleko o temperaturze pokojowej, wymieszac z jajami i olejem, polaczyc z maka, którko mieszajac. Ciasto podzielic na dwie czesci. Do pierwszej z nich dodac kakao i aromat rumowy, do drugiej cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii. Dobrze rozgrzac piekarnik do 200 stopni. Forme do muffinek wylozyc papilotkami i lyzka nakladac na zmiane, raz jasna, raz ciemna mase. Najepierw zaczelam od jasnej masy, potem poluzylam lyzke ciemnej i znowu lyzke jasnej. Nastepnym razem, gdy wypelnialam papilotki, zaczelam od ciemnej masy, ktorej zuzylam mniej poprzednim razem. W ten sposób kolorowe masy uzupelnily mi sie idealnie. Papilotki napelnialam do 3/4 wysokosci i wyszly mi dokladnie 24 sztuki. W srodek kazdej babeczki wlozyc umyta i oszuszona kulke winogrona. Wlozyc do bardzo dobrze rozgrzanego piekarnika - od tego zalezy, czy babeczki ladnie nam urosna - i piec okolo 20 minut w 200 stopniach. Studzic na kratce.

Tagi:

mak winogrona