Sposób przygotowania:
Babeczki marmurkowe, rumowe z winogronem
Wszystkie skladniki powinny miec temperature pokojowa. Make przesiac razem z proszkiem do pieczenia, cukrem, szczypta soli. Jaja krótko ubic mikserem. Mleko o temperaturze pokojowej, wymieszac z jajami i olejem, polaczyc z maka, którko mieszajac. Ciasto podzielic na dwie czesci. Do pierwszej z nich dodac kakao i aromat rumowy, do drugiej cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii. Dobrze rozgrzac piekarnik do 200 stopni. Forme do muffinek wylozyc papilotkami i lyzka nakladac na zmiane, raz jasna, raz ciemna mase. Najepierw zaczelam od jasnej masy, potem poluzylam lyzke ciemnej i znowu lyzke jasnej. Nastepnym razem, gdy wypelnialam papilotki, zaczelam od ciemnej masy, ktorej zuzylam mniej poprzednim razem. W ten sposób kolorowe masy uzupelnily mi sie idealnie. Papilotki napelnialam do 3/4 wysokosci i wyszly mi dokladnie 24 sztuki. W srodek kazdej babeczki wlozyc umyta i oszuszona kulke winogrona. Wlozyc do bardzo dobrze rozgrzanego piekarnika - od tego zalezy, czy babeczki ladnie nam urosna - i piec okolo 20 minut w 200 stopniach. Studzic na kratce.
jovi
luna
msewka