Sposób przygotowania:
Babeczki piernikowe- piernikówki:)
Przepis na 12 babeczek. W rondelku zagrzać wino- użyłam Grzanego Starotoruńskiego. Zalać nim dwie garści małych rodzynek, odstawić do nasiąknięcia na 10 minut. Piekarnik nagrzać na 200 stopni. W mniejszej misce wymieszać składniki mokre. W większej misce wymieszać ze sobą składniki suche. Dodać składniki mokre do miski z suchymi i wymieszać. Następnie dodać dwie garści orzechów lekko rozbitych na mniejsze kawałki oraz skórkę pomarańczową i odciśnięte dobrze rodzynki. Wymieszać. Foremki wysmarować masłem lub spryskać olejem. Piec 17- 20 minut. Po wyjęciu udekorować lukrem i karmelem. Trzy czubate łyżki cukru pudru wymieszać z aromatem i odrobiną wrzątku ( im mniej wody tym lukier gęstszy, bardziej biały). Pędzelkiem rozsmarować na babeczkach, posypać od razu gwiazdkami. Na rozgrzanej patelni rozpuścić dwie łyżki cukru kryształ, a gdy będzie już ładny i brązowy, cienką strużka, za pomocą łyżeczki dekorować karmelem babeczki. Podawać do kawy. Idealne na Święta Bożego Narodzenia.
thegrooba
jaNina
luna19