thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Babeczki piernikowe- piernikówki:)

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nie zastanawiaj się. Po prostu spróbuj:)

Babeczki piernikowe- piernikówki:)

Składniki:

Babeczki piernikowe- piernikówki:)

 

  • SKŁADNIKI MOKRE:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 1 duże jajo
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego Tao Tao

 

  • SKŁADNIKI SUCHE:
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao gorzkiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 starty na drobno twardy piernik (bez lukru, nadzienia, czekolady)

 

 

  • NA WIERZCH:
  • cukier puder
  • odrobina gorącej wody
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • cukier (na karmel)
  • gwiezdna posypka:)

 

  • tłuszcz do wysmarowania foremek

Sposób przygotowania:

Babeczki piernikowe- piernikówki:)
Przepis na 12 babeczek. W rondelku zagrzać wino- użyłam Grzanego Starotoruńskiego. Zalać nim dwie garści małych rodzynek, odstawić do nasiąknięcia na 10 minut. Piekarnik nagrzać na 200 stopni. W mniejszej misce wymieszać składniki mokre. W większej misce wymieszać ze sobą składniki suche. Dodać składniki mokre do miski z suchymi i wymieszać. Następnie dodać dwie garści orzechów lekko rozbitych na mniejsze kawałki oraz skórkę pomarańczową i odciśnięte dobrze rodzynki. Wymieszać. Foremki wysmarować masłem lub spryskać olejem. Piec 17- 20 minut. Po wyjęciu udekorować lukrem i karmelem. Trzy czubate łyżki cukru pudru wymieszać z aromatem i odrobiną wrzątku ( im mniej wody tym lukier gęstszy, bardziej biały). Pędzelkiem rozsmarować na babeczkach, posypać od razu gwiazdkami. Na rozgrzanej patelni rozpuścić dwie łyżki cukru kryształ, a gdy będzie już ładny i brązowy, cienką strużka, za pomocą łyżeczki dekorować karmelem babeczki. Podawać do kawy. Idealne na Święta Bożego Narodzenia.