monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Babeczki: pochwała borówki

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepraszam za kiepskie zdjęcie ale jakoś nie miałam weny do ustawienia zdjęcia, ale babeczki za to są przepyszne i to chyba najważniejsze:)

Babeczki: pochwała borówki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki: pochwała borówki

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki typ 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g masla
  • 80 g cukru
  • 20 g cukru z wanilia ( domowego)
  • 2 jajka
  • 120 g borówek amerykańskich
  • 2-3 łyżki śmietany 12%
  • 1 opakowanie galaretki pina colada
  • Krem:
  • 120 g serka mascarpone
  • 2 czubate łyżki konfitury morelowej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 opakowanie galaretki pina colada
  • Dodatkowo:
  • 20 g borówek amerykańskich

Sposób przygotowania:

Babeczki: pochwała borówki
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Odłożyć na bok. Do drugiej miski przełożyć masło, dodać oba rodzaje cukru i utrzeć na puch mikserem. Następnie dodać po jednym jajku ( gdy pierwsze dobrze połączy się z masą maślaną dodać drugie - cały czas ucierając). Następnie dodać 2 łyżki śmietany i wymieszać mikserem. Wsypać proszek z galaretki i dobrze mikserem połączyć go z masą. Do masy maślano-jajecznej stopniowo wsypywać mąkę i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt zwarta dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany i dobrze ją połączyć z resztą składników. Na koniec dodać opłukane i suche borówki. Wymieszać łyżką. Do foremek na muffinki nakładać porcję ciasta do wysokości 2/3 foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st i piec około 20-22 minut. Potem wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki piekarnika i dać ciastkom odpocząć. Wyjąć z foremek i ostudzić na kratce. Krem: W czasie gdy babeczki się pieką przygotować krem. Do miski przełożyć serek, dodać konfiturę i skórkę z cytryny. Wymieszać dobrze mikserem. Gdy składniki dobrze się połączą, partiami wsypywać proszek galaretki i łączyć go z masą ( zbierać to co osiądzie na bokach miski). Gotowy krem odstawić do lodówki. Wykonanie: Zimny krem przełożyć do szprycy. Na zimna babeczkę wycisnąć porcję kremu zaczynając od środka i kierując się coraz bardziej ku bokom. Na krem ułożyć borówki ( ilość dowolna). Babeczka gotowa. Do czasu podania przechowywać w lodówce. Smacznego!
Babeczki: pochwała borówki
do masy maslano-jajecznej dodać śmietanę i dobrze wymieszać
Babeczki: pochwała borówki
do ciasta dodać borówki amerykańskie i połączyć je z ciastem
Babeczki: pochwała borówki
wyłożyć foremki ciastem i piec około 22 min w 2oo st
Babeczki: pochwała borówki
o serka dodać konfiturę oraz skorkę z cytryny wymieszać