Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Babeczki z budyniem i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szybkie i bardzo smaczne krucho-drożdżowe babaczki z budyniem i czekoladą.

Babeczki z budyniem i czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z budyniem i czekoladą

 

  • Ciasto kruche:
  • 1 szkl mąki
  • 1 jajko
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 dkg drożdży
  • 1 łyżka kwaśniej śmietany
  • Dodatkowo:
  • 1/2 op budyniu śmietankowego
  • 1 szkl mleka
  • 1 łyżka cukru
  • kilka kostek mlecznej lub gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Babeczki z budyniem i czekoladą
Przygotowujemy ciasto na babeczki. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy na grubość 3-4mm. Przygotowanym ciastem wykładamy foremki na babeczki. Pieczemy około 15-20 minut w temp. 170 stopni. Z mleka odlewamy 1/3 szkl, resztę zagotowujemy. W 1/3 szkl mleka mieszamy budyń oraz cukier. Wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy i chwilę gotujemy. Gorącym budyniem napełniamy upieczone babeczki. Odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę rozpuszczamy na kąpieli wodnej. Polewamy nią przygotowane babeczki.
Babeczki z budyniem i czekoladą
Przygotowujemy ciasto na babeczki. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Babeczki z budyniem i czekoladą
Następnie rozwałkowujemy na grubość 3-4mm. Przygotowanym ciastem wykładamy foremki na babeczki. Pieczemy około 15-20 minut w temp. 170 stopni.
Babeczki z budyniem i czekoladą
Z mleka odlewamy 1/3 szkl, resztę zagotowujemy. W 1/3 szkl mleka mieszamy budyń oraz cukier. Wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy i chwilę gotujemy.
Babeczki z budyniem i czekoladą
Gorącym budyniem napełniamy upieczone babeczki. Odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę rozpuszczamy na kąpieli wodnej. Polewamy nią przygotowane babeczki.