Sposób przygotowania:
Babeczki ziemniaczane
1. Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach 20 minut w osolonym wrzątku. odcedzamy, studzimy. Obieramy, a nastepnie rozgniatamy z 2 łyzkami mleka. W tym czasie masło roztapiamy na patelni. Oprószamy mąką, chwilę zasmażamy. Mieszając, wlewamy 100 ml mleka. Gotujemy ok 10 minut na małym ogniu.
2. Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do sosu. Wsypujemy starty ser i mieszamy, aż się roztopi. Dodajemy rozmrożony groszek. Sos przyprawiamy solą i pieprzem , wlewamy do puree z ziemniaków, mieszamy
3. Foremki do babeczek płuczemy zimną wodą. Wypełniamy masę ziemniaczaną. Wstawiamy do garnka z wrzaca wodą i gotujemy 10 minut. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy oliwę, smietanę, zioła, sól do smaku. babeczki przekładamy na talerz, podajemy z surówką z pomidorów
2. Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do sosu. Wsypujemy starty ser i mieszamy, aż się roztopi. Dodajemy rozmrożony groszek. Sos przyprawiamy solą i pieprzem , wlewamy do puree z ziemniaków, mieszamy
3. Foremki do babeczek płuczemy zimną wodą. Wypełniamy masę ziemniaczaną. Wstawiamy do garnka z wrzaca wodą i gotujemy 10 minut. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy oliwę, smietanę, zioła, sól do smaku. babeczki przekładamy na talerz, podajemy z surówką z pomidorów