marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babka bakaliowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Składniki na ciasto odmierzyć i wymieszać mikserem. Piekarnik nagrzać,blachę natłuścić,wlać ciasto.Upiec

Babka bakaliowa

Składniki:

Babka bakaliowa

 

  • 5 jaj,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej luksusowej,
  • 1/2 kostki margaryny do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 25 dag.siekanych orzechów laskowych lub włoskich,
  • 15 dag. skórki pomarańczowej smażonej,
  • 1/2 szklanki maku niebieskiego,
  • 15 dag. rodzynek sułtańskich(mogą być w polewie),
  • 15 dag. migdałów łuskanych lub w płatkach,
  • aromat migdałowy lub waniliowy do ciast,
  • tłuszcz do blachy,
  • bułka tarta lub kasza manna do wysypania.

Sposób przygotowania:

Babka bakaliowa
Bakalie przebrać, posiekać niektóre, mak odmierzyć. Margarynę zmiksować, dodając stopniowo po jednym jajku, wsypać cukier, cukier waniliowy, mak i aromat do ciast. Po 15 min. przerwy miksowania dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz wsypać odmierzone ilości bakalii i wymieszać od spodu łopatką kuchenną. Blachę falistą lub cwibakową natłuścić cząstką margaryny oraz wysypać bułką tartą lub sypką kaszą manną. Wlać ciasto do blachy i wstawić blachę do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 45-50 min. Pod koniec pieczenia wysunąć na chwilę blachę i długim patyczkiem sprawdzić czy ciasto się nie lepi do niego. Jeśli nie, to babka jest gotowa do wyjęcia. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić i obrócić blachę do góry dnem. Wybić delikatnie z blachy ciasto na talerz. Kroić i podawać na talerzykach deserowych.