Sposób przygotowania:
Babka bakaliowa
Bakalie przebrać, posiekać niektóre, mak odmierzyć. Margarynę zmiksować, dodając stopniowo po jednym jajku, wsypać cukier, cukier waniliowy, mak i aromat do ciast. Po 15 min. przerwy miksowania dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz wsypać odmierzone ilości bakalii i wymieszać od spodu łopatką kuchenną. Blachę falistą lub cwibakową natłuścić cząstką margaryny oraz wysypać bułką tartą lub sypką kaszą manną. Wlać ciasto do blachy i wstawić blachę do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 45-50 min. Pod koniec pieczenia wysunąć na chwilę blachę i długim patyczkiem sprawdzić czy ciasto się nie lepi do niego. Jeśli nie, to babka jest gotowa do wyjęcia. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić i obrócić blachę do góry dnem. Wybić delikatnie z blachy ciasto na talerz. Kroić i podawać na talerzykach deserowych.